Plannen voor de vakantie? Regel tijdig een paspoort of identiteitskaart!
Tuesday 13 March 2007

GemainteTegenwoordig is het een heel gedoe om een paspoort of identiteits-
kaart aan te vragen. Zeker als de kinderen in het paspoort moeten
worden bijgeschreven.

Sta je eenmaal op het gemeentehuis in een lange wachtrij van een half uur en ben je eindelijk aan de beurt, blijkt je foto niet goed te zijn of ben je het oude document vergeten. Vervolgens wordt je ook nog verteld dat je het nieuwe document pas over een week kunt ophalen.

Regel daarom vroegtijdig een nieuw paspoort of identiteitskaart!!

Wat moet er geregeld worden?
 
Neem alle in het bezit zijnde documenten (paspoort en/of identiteitskaart) mee. Neem een goede pasfoto mee. De fotografen weten precies hoe de foto er uit moet zien.
 
Kinderen tot 12 jaar hebben voor het aanvragen van een identiteitskaart toestemming nodig van hun ouders. Dit geldt ook voor kinderen tot 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort.
 
Ouders kunnen toestemming geven door mee te komen naar het gemeentehuis, maar ze kunnen ook toestemming geven, door middel van het toestemmingformulier. Deze is te downloaden op www.delfzijl.nl, diensten en producten, formulieren. Het minderjarig kind kan dit formulier, ingevuld en ondertekend door de ouders, meenemen naar het gemeentehuis. Een kopie van de legitimatiebewijzen van de ouders moet dan bijgesloten zijn.
 
Bijschrijven van kinderen in een paspoort
 
Kinderen kunnen tot 16 jaar worden bijgeschreven in het paspoort. (let op, in sommige landen moeten kinderen ongeacht welke leeftijd, zelf een paspoort hebben) Van de kinderen moet een pasfoto worden ingeleverd en de kinderen moeten bij de aanvraag aanwezig zijn. Ook dient er toestemming te worden gegeven door de andere ouder. (ook als de kinderen al eerder waren bijgeschreven) Ouders kunnen toestemming geven voor elkaar door mee te komen naar het gemeentehuis, maar ze kunnen ook toestemming geven, door middel van het toestemmingformulier. Deze is te downloaden op www.delfzijl.nl, diensten en producten, formulieren.
 
Vanaf 14 jaar geldt de legitimatieplicht. Kinderen die de leeftijd van 14 jaar hebben bereikt (of 8 weken voordat ze de 14-jarige leeftijd bereikt hebben) kunnen gratis één aanvragen.
 
Veel informatie over het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart is te vinden op www.paspoortinformatie.nl of www.delfzijl.nl
 
< Vorige   Volgende >