Job in Polen
Monday 25 June 2007

In een klein dorpje vergelijk-baar met Meedhuizen, ongeveer 90 kilometer onder Stettin en 60 kilometer vanaf Berlijn, woont Job Wierenga. Job is geboren en getogen in Meedhuizen, maar is via Amsterdam vertrokken naar Polen.
Wij vragen ons natuurlijk af wat hij daar te zoeken heeft?

Vanaf Amsterdam ben je naar Polen vertrokken, hoe kom je daar terecht?

In Amsterdam was ik medewerker technische dienst bij een grote Scheepswerf die ook schepen in Polen bouwde. Op een gegeven moment hebben ze mij naar Polen gestuurd om de nieuwbouw van de schepen te controleren volgens bouwspecificaties. In mijn vrije tijd kwam ik daar mijn huidige vriendin tegen. De scheepswerf waarvoor ik werkte stelde mij op een gegeven moment voor de keus: of terug naar Nederland of uitgezonden worden naar China.

Waarom heb je dat niet gedaan?

Mijn vriendin was eigenaar van een bedrijf in ijzer en zij had het daar zo druk mee dat ze wel wat hulp kon gebruiken.

Is dat niet een heel erg onzekere toekomst in Polen?

De economie in Polen groeit zo ontzettend snel, waardoor ons bedrijf ook in een razend tempo meegroeit en ach je moet een gokje durven wagen in het leven toch? Daarnaast heb ik altijd al iets voor mezelf willen hebben.

Je zit nu bijna anderhalf jaar in Polen en jij bent een echte Midhoester, mis je Meedhuizen ook?

Ja natuurlijk mis ik Meedhuizen en Groningen, maar ik heb een schotel en ik kijk elke avond TV Noord en het Dagblad van het Noorden op internet. Ik verheug me er altijd erg op als ik weer richting het dorp ga, maar Polen ligt niet aan de andere kant van de wereld. In 8 uur tijd kan ik naar Meedhuizen rijden.

Wat is het verschil tussen de mensen in het dorp waar jij woont en Meedhuizen?

De mensen in Polen leven veel relaxter. Ook draait het veel om het familiegebeuren en kunnen ze veel en lekker eten maken. Daar zijn ze veel meer mee bezig als in Nederland. Wat ik niet hoef te missen is Eka, want we hebben hier een dorpswinkel en als je daar bent is het net alsof je bij Eka Wildeman in de winkel staat. Dat is wel heel grappig.

Job, bedankt voor dit interview en veel geluk in Polen gewenst!
 
< Vorige