Abel van Dokkum en Evelyn Wolthuis op Amsweer.
Monday 16 March 2009

Abel en EvelynDoor Thessa Wolthuis.

Voor de nije inwoners van deze editie van de Midhoester gaan we buiten het dorp. Er zijn waarschijnlijk Midhoesters die nog nooit op deze plek geweest zijn, hoewel het eigenlijk vlakbij is. Ik heb het over de Tuikwerderlaan op Amsweer. Een doodlopende weg richting het Eemskanaal. Hier vind je de nieuwe stek van Abel van Dokkum en Evelyn Wolthuis.

Evelyn is bekend in deze streek, want ze is opgegroeid op Wilderhof en heeft in Meedhuizen op school gezeten. Abel is geboren in Groningen maar heeft het grootste gedeelte van zijn leven op een boot in het Leekstermeer gewoond. Eerst met zijn ouders en later, via een zomerhuisje, op zijn eigen boot, een Groninger Bol uit 1911.

 

Op een zondagmiddag ga ik eens kijken hoe het leven op het Groninger vasteland hen bevalt. Ik vraag of ze bewust gezocht hebben naar een huis in deze regio. Dat blijkt niet zo te zijn. Eigenlijk waren ze zelfs niet eens bezig met verhuizen. Maar toen ze hoorden dat er een leuk huis te koop stond op Amsweer zijn ze wel meteen gaan kijken. Toen ze het huisje binnenstapten waren ze meteen verkocht. En zo waren ze een aantal weken later de nieuwe eigenaars.

Het is wel een heel groot verschil met het wonen op een boot. Er is bijvoorbeeld in het huis veel meer ruimte. Toen ze de boot was leeggehaald en ze hun meubels in het huis gezet hadden was het nog steeds behoorlijk leeg.
Een groot voordeel van het huis is, is dat ze nu een schuur hebben. Een gedeelte van de schuur hebben ze omgetoverd tot 'café'. Een heel gezellige ruimte met een barretje en een zitje. 'Hier kunnen we mooi onze verjaardagen vieren.' zegt Evelyn. Wat ook nieuw voor hen is, is de grote tuin. 'Op de boot was mijn tuin een bloempot met sedum erin.' lacht Evelyn.

Ondanks dat ze nu in een huis wonen beviel het wonen op een boot beiden prima. Abel vertelt dat hij het uitzicht wel eens mist. 'Op zo'n schip kijk je over het altijd wisselende wateroppervlak. Als je de zon ziet schijnen op de golfslag is dat een prachtig gezicht.'
'Alles beweegt ook altijd op een boot.' vertelt Evelyn. 'Het bestek aan het lepelrek beweegt altijd gezellig mee met de golfslag. In het begin moest ze daar wel aan wennen. 'Maar na een tijdje voel je het niet meer. Alleen met heel slecht weer vond ik het wel eens spannend. Als het stormde en onweerde bijvoorbeeld.'

De Groninger Bol is nog niet verkocht. 'Ik heb een advertentie op marktplaats gezet en hij staat te koop bij een makelaar.' vertelt Abel.

Abel en Evelyn bedankt voor het interview en veel geluk in jullie nieuwe woning

Voor wie interesse heeft:
www.fikkers.nl/ned/woonschepen/info/2278/ .

 

 
< Vorige   Volgende >