Kangoeroewoning of bed en breakfast?
Sunday 27 March 2011
.

De boerderij aan de hoofdstraat 29 lijkt een veel besproken onderwerp. Wat gebeurt daar eigenlijk achter die muren. Zou de bed en breakfast al bijna klaar zijn? Op deze vragen kan maar één iemand het juiste antwoord geven, de familie van Dijk zelf. Als ik de deur open doe kom ik in de lange ronde gang Nick Moedt tegen. Hij is samen met zijn broer Mark druk bezig om stenen te sjouwen, maar hij heeft wel even tijd
om mij voor te stellen aan de nieuwe toekomstige bewoner(s) van de boerderij. Marco van Dijk schudt mij vriendelijk de hand en begint enthousiast te vertellen over de enorme verbouwing. Ik kijk mijn ogen uit, wat een veranderingen zeg! De hele boerderij is gestript.
Hij is helemaal teruggebracht naar casco. Dat vonden ze heel jammer, maar het was nodig. Als we in het voorste gedeelte van de boerderij staan, kijk in een enorm diep gat. De vloeren moesten er uit, deze waren verrot en we kijken nu in de kelder. Ook de vloer op de bovenverdieping is helemaal vervangen vanwege instortingsgevaar en de boerderij is met nieuwe stalen balken weer bij elkaar gebracht, want de voorgevel stond bijna los van de rest. Marco stelt voor om een rondleiding te doen, maar ik wil natuurlijk eerst graag iets weten over wie de familie van Dijk is.

Marco:
” de familie van Dijk bestaat uit Marco en zijn vrouw Corrie de Beer en zijn ouders. Met deze samenstelling gaan we straks wonen in de boerderij. We maken er een kangoeroewoning van. Mijn ouders komen beneden te wonen en wij gaan naar boven. We delen alleen de wasruimte straks, voor de rest hebben we allebei een aparte woning in de boerderij.”

Een kangoeroewoning?
Marco: “Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen met een eigen voordeur, maar wel met elkaar verbonden door een trap of tussendeur.” Mijn ouders zijn inmiddels gepensioneerd en wilden net als wij graag buiten wonen en toen hebben we besloten voor deze constructie.”

Waarom hebben jullie deze stap genomen?

Marco: “Wij wilden weg uit de Randstad. We wonen in IJsselstein in een Vinexwijk en staan 's morgens een kwartier in de file om de wijk uit te komen. Ook zijn we het zat om op een postzegel te wonen. We hebben daar een uitzicht van nog geen 6 meter en hebben op 3 meter afstand buren die je zomers op je terras letterlijk kunt verstaan. Mijn ouders wonen in Harmelen en hebben ook de stap genomen om rustig te willen gaan wonen. Zo kom je uiteindelijk op het idee om samen iets te gaan zoeken.”

Hoe kom je dan in Meedhuizen terecht?
Marco:”Dat is eigenlijk toeval. We hebben gezocht naar geschikte panden. We moesten op zoek naar een pand wat zo te splitsen is dat je niet bij elkaar op schoot zit. In eerste instantie kwamen we uit in Zeeuws Vlaanderen. Op de een of andere manier paste dat niet bij ons. Vervolgens kwamen we uit in de provincie Groningen en dat voelde direct prettig. Het is hier een prettige omgeving. We hebben in een aantal dorpen gezocht in Groningen, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor Meedhuizen. We hebben in dorpjes gestaan waarvan we het gevoel hadden niet thuis te zijn. Dat gevoel hebben we in Meedhuizen wel.”

Waar heeft dat mee te maken?

Marco: “Meedhuizen voelt goed. Je ziet dat mensen hier trots zijn op hun huis, deze zien er goed verzorgd uit en ook de tuintjes liggen er mooi bij. Daar komt bij dat we hier zeer welkom zijn ontvangen. De dorpsbewoners zijn zeer vriendelijke mensen die altijd groeten.
Mijn vader was bijvoorbeeld laatst voor de boerderij op een veel te klein trapje bezig. Het duurde nog geen vijf minuten en toen kwam er al een dorpsbewoner aan met een grotere trap. Dat is toch geweldig! Wij voelen ons hier zeer welkom. Daarnaast is deze boerderij zeer geschikt omdat het de perfecte indeling heeft voor onze levensstijl en ik heb hier ruimte om van huis uit te werken.”

Wat voor werk doe je?

Marco: “Ik ben mede-eigenaar van een adviesbureau en wij werken in heel Nederland. Daarom ben ik ook niet plaatsgebonden. Ik doe projecten vanuit huis. Mijn specialiteit is contractvervoer voor de overheid. Bijvoorbeeld leerlingen vervoer en vervoer op het gebied van de WMO Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Mijn vrouw ondersteunt mij in het bedrijf.”

Heeft ze straks tijd genoeg voor een bed en breakfast?
Marco begint te lachen: “Deze vraag had ik wel verwacht. Hoe klein is meedhuizen? Bij de tweede bezichtiging werd ons al de vraag gesteld of we een bed en breakfast wilden beginnen, maar dat is helemaal niet de reden dat we hier zijn gekomen. Er liggen nog niet eens concrete plannen. We gaan eerst proberen om begin april in de boerderij te trekken en dan zien we in de zomervakantie wel verder.”

Dus toch zijn er wel plannen?
Marco:” We hebben hier straks natuurlijk enorm veel ruimte in de schuren en het is een oude droom van Corrie. Ze houdt er van om het gezellig te maken voor een ander.”

Op dat moment komt Corrie zelf binnen en vult aan dat ze graag een huiskamergevoel wil creëren. Dat mist ze nog in Groningen.

De eerste ideeën zijn er dus al?
Corrie:” We willen grote kamer gaan maken met internetverbinding en een eigen badkamer op de kamer. Geen pensionidee. Misschien maken we wel een luxe kamer waar bijvoorbeeld ook bruidsparen kunnen overnachten als ze hun feest bij de buren hebben gehad.” Het ligt niet in de bedoeling om in te spelen op de werknemers in de Eemshaven, maar meer voor de consultancymensen en mensen die luxe willen overnachten. Het zal een bed en breakfast worden op het hoogste niveau.”

We lopen de schuren door en Corrie en Marco laten mij zien waar eventueel de kamers zouden komen. Ook lopen we door de oude smeerschuur (autowerkplaats) waar dan de “huiskamer” komt. Deze heeft dan uitzicht over het land.

Corrie:” Misschien dat er een tuin komt waar mensen lekker kunnen relaxen. Maar de plannen moeten nog concreet worden”.

Wie doet de verbouwing?
Voor de verbouwing is een projectteam samengesteld van lokale en regionale ondernemers. Het installatiewerk wordt gedaan door Cevero uit Slochteren. Moedt Verbouw en Renovatie uit Meedhuizen doet samen met Timmerbedrijf Westerhof uit Noordbroek alle (ver)bouwwerkzaamheden. Als zij klaar zijn zal de afbouw worden gedaan door Stukadoorsbedrijf Folkersma uit Schildwolde. Waar nodig worden zij ondersteunt door andere specialisten zoals bijvoorbeeld voor het restaureren van het glas-in-lood.

Bedankt voor het interview en veel succes in Meedhuizen.
 
< Vorige   Volgende >