Open monumentendag 2007
Wednesday 27 June 2007
Evenals vorige jaren organiseert de stichting Cultureel Erfgoed Gemeente Delfzijl weer een Open Monumentendag in de gemeente Delfzijl. Dit jaar wordt de dag gehouden op zaterdag 8 september en wel in de dorpen Bierum, Spijk, Losdorp, Godlinze en Holwierde.

Het thema van de dag is: Jonge bouwkunst. We willen deze dag aandacht vragen voor gebouwen die gebouwd zijn tussen 1900 en 1950.

-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -De bouwstijlen, die hier onder vallen zijn Jugendstil, Amsterdamse School en de wederopbouwstijl. In onze dorpen zijn veel huizen en boerderijen in deze stijlen gebouwd. De Jugendstil is een speelse bouwstijl met veel versieringen en siersmeedwerk en heel speciaal randen van tegeltjes. De Amsterdamse school is een statige, maar ook speelse bouwstijl, met verschillende steensoorten in een muur, brede lijstgoten, uitstekende erkers, bijzondere schoorstenen en veel glas in lood ramen. De wederopbouwstijl is een strakke, statige, maar simpele bouw van na de tweede wereldoorlog. De gebouwen zijn in de zelfde vorm en van het zelfde materiaal gebouwd. Om u dit allemaal te laten zien is er een fiets- autoroute gemaakt door bovengenoemde dorpen. De start is in de Gereformeerde Kerk in Bierum. Hier kunt u tussen 10:00 en 17:00 uur op zaterdag 8 september een informatieboekje afhalen en op pad gaan. In het boekje staat duidelijk aangegeven waar u langs moet en wat u onderweg kunt zien. Is er een moeilijk punt dan is dit met pijltjes extra aangegeven.

Omdat er heel weinig panden in de jonge bouwstijlen van binnen kunnen worden bezichtigd, het zijn particuliere panden, hebben we ook de hervormde kerken opengesteld, de molen Ceres in Spijk en drie ateliers zijn open. De panden, waar u naar binnen kunt zijn met een vlag of spandoek aangegeven.

Met deze route sluiten we aan bij het provinciale project “Versteende welvaart”. In dit project wordt middels een boek met wandelroutes in de gemeente aandacht geschonken aan de Amsterdamse School. Wat de gemeente Delfzijl betreft staat de wandeling door Oud- West, de wijk achter het IVAK- gebouw er in.

Op het startpunt is het boek te koop en de wandelroute te krijgen, zodat u later uw kennis omtrent de Amsterdamse school kunt vergroten.

De deelname aan de dag is gratis, behalve het boek.

We hopen op een groot aantal deelnemers op deze, naar onze meningheel afwisselende route. Voor nadere informatie kunt u terecht bij de stichting Cultureel Erfgoed Gemeente Delfzijl, mevr. Hoeksema, Terpweg 4 te Godlinze, tel: 0596-581905.


Lezing Open Monumentendag.

Op woensdag 5 september, aanvang 20:00 uur, zal er door Anja Reenders van het IVAK een lezing worden gehouden over de bouwstijl Amsterdamse School. De lezing wordt opgeluisterd met dia’s.

Anja Reenders is zeer deskundig in de materie en kan zeer boeiend vertellen.

De plaats van de lezing is: Het Anker, zalencomplex naast de Kruiskerk, Menno van Coehoornsingel te Delfzijl. De toegang is gratis.

 
< Vorige