Fazenda* Amsweer
Tuesday 29 March 2011


Door Jan Veenstra.

Wanneer je op het internet via You Tube op Amsweer zoekt krijg je 4 filmpjes voorgeschoteld. Een daarvan gaat over het vertrek van een vliegtuig op Schiphol waarbij in de titel toevallig de lettercombinatie “ AMS weer” voorkomt. Twee filmpjes gaan over een drijvend kasteel dat over het Eemskanaal langs Amsweer is gevaren. Het derde filmpje lijkt een nieuwsreportage te zijn over de boerderij van Familie van Velzen. Het is volledig in het Portugees en daarmee voor de eenvoudige redactie van de Midhoester totaal onverstaanbaar. We zijn nu wel heel nieuwsgierig geworden naar wat er op Amsweer aan de hand is. Op een zaterdagochtend zit ik aan tafel met Arno van Velzen en voor ik mijn eerste kop koffie op heb is het raadsel al opgehelderd. In juni 2008 was er in Utrecht een show ter promotie van de Nederlandse koeienfokkerij. Vanuit die show werden er excursies georganiseerd en één daarvan ging naar Amsweer. Zo kwam er dus een bus vol belangstellende Brazilianen op bezoek en werd er een promotiefilm gemaakt. Die film is nog steeds op You Tube te zien. Die show is er overigens elk jaar en zo zijn er inmiddels niet alleen Brazilianen maar ook Pakistani, Ieren en Britten over de vloer geweest. Dat ze de weg naar Amsweer weten te vinden komt doordat Kees van Velzen die ook in het filmpje te zien is (daar wordt hij Kes genoemd) de oom van Arno is. Kees werkt voor de organisatie CRV en dat staat voor Cooperatie Rundveeverbetering. Arno is ook aangesloten bij deze organisatie die een groot fokprogramma runt en zich met stierensperma en embryo’s bezig houdt.  Hoe langer ik in gesprek ben met Arno hoe duidelijker het mij wordtdat wat hij op zijn boerderij presteert wel heel uitzonderlijk is.

Even een korte introductie in de melkveehouderij:
Een gemiddelde koe geeft in haar leven ongeveer 28.000 liter melk. Veel boeren streven naar een gemiddelde van 35.000 liter. Er zijn topbedrijven waar een gemiddelde van 55.000 liter wordt gehaald per koe. Maar dan is er nog een buitencategorie van koeien die maar liefst 100.000 liter halen. En Arno heeft in de afgelopen 10 jaar al 32 van zulke koeien gehad. Momenteel heeft hij er 5 van op stal staan. Hiermee is hij de nummer 2 van Nederland. Er is slechts 1 bedrijf in Nederland dat nog meer 100.000 literkoeien heeft gehad.

De familie Van Velzen heeft overigens niet altijd op Amsweer gewoond. In 1974 kwamen ze van Schipluiden (nabij Delft en Rotterdam) vanwege ruimtegebrek naar hier. Ze kochten de boerderij op Amsweer met 24 hectare land. Inmiddels is Van Velzen senior niet meer actief op de boerderij. Arno nam het bedrijf van zijn ouders over in 2004. In de loop van de jaren is er in de buurt land bij gekocht en telt het bedrijf nu 59 ha. Arno geeft mij een folder mee van het CRV waarin hij zijn bedrijf presenteert en daarin lees ik dat hij in 2005 nog een boerderij kocht in West Duitsland waar een jong stel het bedrijf runt. Arno heeft me in korte tijd heel veel verteld en nu wil ik graag met eigen ogen zien hoe de koeien er bij staan. Dat blijkt geen enkel probleem. De koeien staan nu op stal maar in de zomer mogen ze allemaal naar buiten. Er is een stal met 80 kalveren, pinken en vaarzen. Een vaars is een jonge koe van bijna 2 jaar. Arno verkoopt ook vaarzen en die gaan de laatste tijd vooral naar Rusland en naar landen in Zuid Europa en Noord Afrika. De kalfjes kunnen drinken bij een computergestuurde speen De computer weet precies hoeveel elk kalfje heeft gedronken en hoeveel die nog mag hebben. Ook zie ik de stal met de koeien die nu gemolken worden. Arno haalt de laatste 100.000 liter koe voor me naar buiten zodat ik op de foto kan zetten waar het bij hem allemaal om draait. Al met al heb ik een interessante ochtend beleeft en weten we nu allemaal hoe Arno van Velzen You Tube haalde.

*Fazenda is boerderij in het Portugees.
 
Volgende >