Pension- en trainingsstal 't Kroontje
Thursday 25 September 2008

Alweer hebben we in de Midhoester een enthousiaste ondernemer.

Deze keer is het iemand die helemaal aan de rand van het dorp aan een doodlopend weggetje richting Tjuchem woont. Er zijn waarschijnlijk mensen die geen idee hebben dat in dit uithoekje zoveel bedrijvigheid plaatsvind. Maar niets is minder waar.
Marisca GoedhartOp een ochtend in augustus heb ik een afspraak met Marisca Goedhart. Zij woont helemaal aan het einde van de Essenlaan. Het huis staat verscholen in het bos tegen de dijk van het afwateringskanaal. Als ik het erf op kom word ik vrolijk begroet door een grote vriendelijke hond. Ik hoor wat gerommel in een stal en besluit om niet aan te bellen maar een kijkje te nemen. De hond loopt vrolijk kwispelend met me mee, van hem heb ik dus niks te vrezen. Marisca is de paarden aan het voeren. Ik zie paardenhoofden vanuit de verschillende stallen op het erf steken. Ze kijken allemaal vanuit hun eigen box ver-wachtingsvol in haar richting.
Ik vraag Marisca hoeveel paarden ze heeft staan. Ze vertelt dat ze er op dit moment negen op stal hebben. Drie daarvan zijn van haarzelf, de rest is bij haar in opleiding. Ik woon zelf in de Essenlaan en zie Marisca dan ook regelmatig te paard, of in een auto met of zonder trailer voorbij komen. Dat ze intensief met paarden bezig is had ik dus wel in de gaten. Maar dat ze zoveel paarden op stal heeft had ik niet verwacht. Marisca laat me de paarden zien. Een bont paard, een grote hengst met een schofthoogte van wel 1,80 m, een vriendelijke merrie met veulen, een pony die vrolijk uit de stal kijkt.

Als we later onder het genot van een kopje koffie in de keuken zitten vraag ik Marisca hoe ze er zo bij is gekomen om haar eigen bedrijf in de paarden te beginnen.

Ze vertelt dat ze als kind, net als ik,  op Amsweer begon met paardrijden bij 'de Terpruiters'. Daar bleek al snel dat ze dat ontzettend leuk vond om te doen. Na de lagere school deed ze de mavo en daarna de havo. In haar vrije tijd bleef ze intensief paardrijden. Na de havo wilde ze graag naar Deurne, naar de opleiding voor paardensport, maar dat leek haar vader geen goed plan. Dus begon Marisca vol goede moed aan een opleiding fysiotherapie. Na een jaar haalde ze haar propeaduese maar had het wel gezien. Ze vertelde haar ouders dat ze toch naar Deurne wilde en ze ging...

Ze maakte haar opleiding daar af en was van plan om ergens in een stal te gaan werken. Ondertussen werd ze door verschillende mensen gevraagd om voor hen paarden te rijden en zo ontstond het idee om voor zichzelf te beginnen, en zo werd 'pension en trainingsstal 't Kroontje' geboren.
Marisca heeft zogezegd op dit moment zes paarden van andere eigenaren op stal staan. Sommigen zijn net zadelmak op het moment dat ze bij haar komen. Dan moet ze de paarden zo ver doorrijden tot ze een bepaald niveau bereikt hebben. Soms leert ze het paard alleen de basisprincipes van het rijden zodat het daarna verkocht kan worden. Het hangt helemaal af van wat de eigenaar graag wil.

Marisca traint niet alleen paarden, ze geeft ook paardrijles. Dit doet ze op maneges in Winsum, Oldekerk en sinds kort ook in Appingedam. Daarnaast geeft ze  paardrijles bij mensen thuis en komen er mensen met hun paard bij Marisca thuis lessen. En als je denkt dat dit wel genoeg bezigheden zijn om een week vol te krijgen dan heb je het mis. Marisca brengt haar eigen paarden ook uit in de sport en is dus regelmatig op concoursen te vinden.
Na het gesprek loop ik met Marisca mee naar buiten. Het is lekker weer en dus mogen de merrie en haar veulen naar buiten. Marisca vertelt dat deze merrie erg ziek is geweest en daarom niet meer bereden kan worden. Daarom wordt ze nu gebruikt voor de fokkerij. Zo te zien is ze daar prima geschikt voor want het is een prachtig veulen. De hond speelt met het veulen, dat is een grappig gezicht. Ze genieten er beiden zichtbaar van.

Als ik terug naar huis fiets bedenk ik dat we in ons kleine dorp toch wel veel enthousiaste ondernemers hebben die de stap gewaagd hebben om voor zichzelf te beginnen. En dat dat prima kan in een klein dorp in het noorden van Nederland wordt keer op keer bewezen.

Wil je meer informatie over 'pension- en trainingsstal 't Kroontje' ? Neem dan kontakt op met
Marisca Goedhart. Essenlaan 17, tel. 06-46285272, email Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 
< Vorige   Volgende >