Roelof Naafs Tuinaanleg en bestrating.
Thursday 19 March 2009
Roelof NaafsAls ik bij Roelof Naafs op Wilderhof het erf oprijd zie ik Roelof druk bezig in zijn kantoor. Hij is zo druk bezig dat hij mij niet eens heeft zien aan komen rijden. Als ik een paar keer op het raam heb geklopt heeft hij mij gezien en doet hartelijk de deur open. Onder het genot van een kopje koffie neemt hij, hoe druk hij het ook nog heeft, alle tijd voor het interview.

Roelof Naafs heeft een eigen bedrijf in tuinaanleg en  heet officieel Naafs Tuinaanleg en Bestrating. Roelof is eigenaar en heeft twee man personeel in dienst. Aan de ene kant is hij adviseur voor het aanleggen van tuinen, maar aan de andere kant werkt hij zelf ook mee aan de tuinaanleg. Daarnaast doen ze ook bestrating, beschoeiing, riolering, drainage en ook onderhoud van tuinen.
Hoe ben je begonnen als bedrijf en waarom heb je er voor gekozen?

Roelof: ?Mijn vader was hovenier en van kleins of aan hielp ik hem altijd al mee in de tuinen en met het straatleggen en ik vond het prachtig om hem te helpen. Nu vind ik het een uitdaging om een idee van een klant om te zetten in de praktijk. Vooral het klantgericht bezig zijn,  mensen het naar de zin maken en eigen baas zijn trekt mij erg aan. Het is leuk om met je handen bezig te zijn en ambachtelijk werk te verrichten.? (Zie foto van de zelf gevlochten afscheidingen van wilgentenen)

Wat heb je gedaan om te bereiken wat je nu doet?

Roelof: ?Ik heb onder andere tuinontwerpcursussen en plantenkenniscursussen gedaan, maar het meest in de praktijk geleerd van mijn vader?. Ik ben nu 10 jaar zelfstandig en mijn klantenkring heb ik in de loop van de jaren opgebouwd. Deze is voornamelijk gegroeid door mond op mond reclame, want adverteren heb ik weinig gedaan.

Wat voor soort tuinen leggen jullie aan? Zijn het voornamelijk tuinen bij nieuwbouw of ook bestaande tuinen?

Roelof: ?We doen ongeveer 80% opdrachten van particulieren en dat kan variÎren van zeer exclusieve tuinen aanleggen tot opdrachten voor eenvoudige bestrating. De tuinontwerpen doe ik zelf naar wens van de klant. Soms hebben we kleine tuinklusjes, maar vaak zijn we ook drie weken met een tuin bezig. Hoofdzakelijk maken  we onderhoudsvriendelijke tuinen met een moderne inslag, maar we pakken alles aan. Men kan voor allerlei tuinontwerpen bij ons aankloppen. Ook kunnen mensen ons benaderen voor bijvoorbeeld tweewekelijks onderhoud van de tuin. We komen dan iedere twee weken langs om de tuin bij te houden en er weer netjes uit te laten zien. Het is een klein stukje van het geheel, maar we willen deze service graag bieden. Hiernaast doen we ook opdrachten voor bedrijven. Dit kan zijn tuinaanleg, riolering aanleggen, bestrating en ook groot grondwerk?.

Van te voren heb ik je site even bekeken en zag daar ook een kopje Naafs Minirent.
Heb je ook een soort van verhuurbedrijfje?


Roelof: ?We hebben een verhuurbedrijf gespecialiseerd op het gebied van klein grondverzet en bouwgereedschap en hebben een klein en gericht assortiment. Wij verhuren bijvoorbeeld een minikraan zonder chauffeur, kettingzagen, trilplaten , breekhamers enz.?

Maak jij je ook zorgen met betrekking tot de crisis waar we midden in zitten?

Roelof: Op dit moment hebben we nog opdrachten lopen die we aan het afmaken zijn, maar het is natuurlijk is het zorgelijk wat er om ons heen gebeurt. Tegelijkertijd moeten we ook niet op voorhand te negatief  zijn. Op dit moment merk ik er nog niks van, maar het effect zal in de komende maanden wel duidelijk worden. Ik denk dat iedereen en er wel wat van meekrijgt en vooral ook de kleinere bedrijven gaan vast een moeilijke tijd tegemoet.

Ik hoop voor Roelof dat hij weinig last krijgt van de crisis, want als ik op zijn site de foto's zie van wat voor prachtige tuinen hij kan aanleggen, dan is het toch zonde als dit stil komt te liggen.

Nieuwsgierig naar zijn ontwerpen? Neem dan snel een kijkje op www.rjnaafs.nl
 
< Vorige   Volgende >