Gebroeders Borg BV
Thursday 04 October 2007

Door Thessa Wolthuis.Gebroeders Borg

Als ik richting het bedrijf van de gebroeders Borg rijd zie ik van verre al een grote silo met hun naam erop. Dichterbij ge-komen kan het enorme com-plex je niet ontgaan.  Loodsen, veel vrachtauto’s en grote bulten met zand en grind. Het gloednieuwe kantoor is een hele verandering vergeleken met het oude kantoor in de boerderij in Meedhuizen! 

  

 

In één van de kantoren zit Fred Borg achter zijn computer en bijna onophoudelijk aan de telefoon regelt hij allerlei zaken.
Ik heb afgesproken met Gert Borg. Een afspraak maken met één an de heren valt niet mee want de gebroeders hebben het altijd druk. Toch neemt hij alle tijd om me het hele bedrijf te laten zien en uitleg te geven over de verschillende werkzaamheden die er plaatsvinden.

Om te beginnen krijg ik een rondleiding door het kantoor. In het kantoor naast Fred zit Harma Elzinga. Zij ondersteunt de gebroeders in de boekhouding.
In een flits zie ik ook nog Kees Bode, logistiek manager van de tankcleaning. In het gebouw bevindt zich ook de kantine. Gert vertelt dat de man-nen in deze nieuwe kantine wel iets voorzichtiger moeten zijn dan vroeger in de boerderij. Even met je vieze handen tegen de muur aan leunen is er niet meer bij, meteen vlekken op de witte muur!

Boven is Gert zijn domein. Hier heeft hij zijn woning ingericht. Hij had verwacht dat hier wonen wel iets stiller zou zijn dan op de boerderij midden in het dorp.
Maar niets is minder waar, over aanloop heeft hij niet te klagen. Geregeld komen er mensen bij hem langs voor een praatje.
Gert vertelt mij wel dat hoewel het voor het bedrijf een grote stap vooruit is, hij het dorp soms toch wel mist.

Buiten gekomen laat Gert me de tankcleaning zien. Hier worden de tankauto’s schoongemaakt en gedroogd. 
Moesten de chauffeurs dit karwei in Meedhuizen zelf klaren, nu wordt het voor hen gedaan. Ondertussen kunnen de chauffeurs in de kantine een kop koffie of een broodje halen. Ook een douche nemen behoort tot de mogelijkheden.
Er is een bedrijf (Vredeveld) dat het nog weer anders laat doen: op het terrein staanGebroeders Borg verscheidene tankwagens van Vredeveld in twee rijen. De chauffeurs zetten de vieze tankwagens in de ene rij en nemen een schone weer mee uit de andere rij.
De tankwagens worden in de tankcleaning schoongespoten, gedroogd en weer klaargezet om opgehaald te worden. Op deze manier hoeven de chauffeurs niet te wachten tot hun tank-wagen weer schoon is. Het gebruikte water wordt in een ingenieuze installatie in verschillende stappen gezuiverd voordat het op het riool geloosd wordt.

In de grote loodsen die op het terrein staan is de gebr. Borg Op- en Overslag BV gevestigd. Hier vindt je ook de weegbrug waar de vrachtauto’s gewogen worden.
Natuurlijk is er ook nog de agrarische tak van het bedrijf. Allerlei klussen zoals het schoonmaken van sloten worden ook nog steeds gedaan.
Ook voor particulieren doen de gebroeders Borg verschillende werkzaamheden en leveren ze zand en grind.

Kortom, gebr. Borg BV is in de loop der tijd uitgegroeid tot een groot en veelzijdig bedrijf. In totaal werken er verdeeld over de verschillende afdelingen nu zo’n  30 man.
Dit aantal schommelt enigszins omdat er in drukke periodes extra personeel via een uitzendbureau ingehuurd wordt.
En dan is er ook nog Vogelzang trailerbouw BV in Bedum dat de heren hebben overgenomen. Daar werken ook nog eens 40 mensen. 
Dat hadden de gebroeders Fred en Gert vast niet gedacht toen ze in 1994 met zijn tweetjes een loon-bedrijf in Meed-huizen begonnen. 

Tot slot willen de gebroeders Borg alle dorpsbewoners bedanken voor het grootse afscheid  van vorig jaar.  (website: www.gebroedersborg.nl )

 
< Vorige   Volgende >