Midhoester kookkunsten
Wednesday 18 March 2009
Gunnar en Arent Midhoester KookkunstenOp woensdagavond 11 maart 2009 heb ik een afspraak met twee heren in het café. Als ik op de deur afloop, vraag ik mezelf af of ik één van beide heren nog wel zal herkennen. Het is al weer een hele tijd geleden dat we elkaar voor het laatst gezien hebben, maar als ik binnenkom herken ik deze oud Midhoester onmiddellijk!

Ze zijn allebei begonnen bij juf Aukje. Weliswaar niet tegelijk, want tot voor een half jaar terug wisten ze van elkaars bestaan nog niets af. Totdat de beide heren elkaar tegenkwamen in de keuken van restaurant Boccaccio aan het Kattendiep in de stad. De beide heren zijn Arent Wolf en Gunnar Kroeze. Gunnar was in dit restaurant sinds 1 maart 2008 Sous chef, wat wil zeggen dat hij een leidinggevende functie heeft over de keuken.  Arent Wolf werd er in september 2008 ingewerkt door Gunnar. Na een halve dag samengewerkt te hebben was er tijd voor een praatje en dan wil je natuurlijk iets van elkaar weten. Dat gesprek ging als volgt:

Gunnar: “waar kom jij eigenlijk vandaan?
Arent: “dat kan ik je wel vertellen, maar ik kom uit een klein dorpje, dat ken je vast niet”
Gunnar: “vertel toch maar”
Arent: “Uit Meedhuizen””
Gunnar: “Ik ook!”


Vervolgens stonden er in de keuken van het restaurant twee zeer verbaasde mensen elkaar aan te kijken. En dan heb je dus direct een band vertelt Gunnar. “

Je begint direct met ken je die ook, en die en die. Ik had dit al een keer eerder meegemaakt, want Hilke kasel (woonde in de Cereslaan op nummer 26), die hier in de bediening stond, kwam ook uit Meedhuizen.  Het was wel heel apart toen Arent vertelde dat hij ook uit Meedhuizen kwam. Hoe is het toch mogelijk. Zoveel restaurants in zo’n grote stad”. Arent: “en ik heb vroeger altijd met Hilke Kasel gezeild”

Gunnar Kroeze is op 08 september 1978 geboren aan de Cereslaan 10 en is in 1988 uit Meedhuizen weggegaan.  Arent Wolf is op 21 augustus 1987 geboren en in Meedhuizen komen wonen in 1993. Ze hebben elkaar dus net gemist, maar naarmate de avond vordert, lijken ze steeds meer gemeen te hebben via Meedhuizen.
Nu staat Gunnar in de keuken van restaurant Morro, een spaans-arabisch restaurant aan het Kattendiep in de stad. Het is een loungerestaurant met op het menu een combinatie van vlees en vis met alleen maar verse producten. Veel menu’s worden geserveerd in een tajine. Dit is een stoofschotel in een terracottaschaal met puntdeksel.  Gunnar is daar ook sous chef en maakt zelf ook de gerechten klaar. Hij vertelt met trots dat ze daar hun eigen frites maken.
Arent werkt in het restaurant Hemmingway’s,  ook aan het kattendiep. De restaurants zijn allemaal van dezelfde eigenaar, dus Gunnar en Arent staan ook regelmatig samen in één van de keukens. Hemmingway’s is een Cubaans restaurant waar men a la carte kan eten en heerlijke tapas kan krijgen(kleine gerechtjes) Arent is zelfstandig werkend kok. Hij heeft een sous chef, maar staat ook vaak met een leerling kok in de keuken.
Allebei hebben ze de koksopleiding en inmiddels een hoop ervaring opgedaan.

Als ik vraag waarom ze voor dit vak gekozen hebben en wat het zo mooi maakt zegt Gunnar direct: “Ik ben geen ochtendmens. Ik werk liever s’avonds. Nu is dat wel een beetje veranderd, want ik moet er s’morgens nu wel vroeg uit”. Hij vertelt met trots dat hij een dochter heeft van 9 maanden en omdat zijn vrouw Nadine s’morgens werkt, is hij er dan voor Giselle. “Maar dat vind ik niet erg hoor!” zegt Gunnar.

Arent vindt het vak een uitdaging. “soms is het zo druk dat je de hele avond echt keihard gewerkt hebt in de keuken. Als je dan aan het einde van de avond klaar bent en met een biertje even gezellig nazit en de baas zegt dat het een succes was en de mensen zeer tevreden waren over het eten, dan geeft dat je wel een kick.” Gunnar vult aan: “ik maak mijn eigen sausjes en desserts en als je dan complimenten krijgt van de gasten, dan is dat natuurlijk hartstikke leuk”. Arent vertelt dat hij ook nog een andere uitdaging heeft: “ik zou wel graag naar Schotland, Ierland of Engeland willen te werken. Gewoon een keer wat anders en deze landen hebben mij altijd erg aangetrokken”.
Gunnar is nu al inmiddels 20 jaar weg uit Meedhuizen. Ik vraag hem of hij hier, op vanavond na, nog wel eens komt.

Gunnar: “stiekem rijd ik nog wel eens door Meedhuizen als we in de buurt zijn, want mijn vrouw komt van oorsprong van Delfzijl en haar ouders wonen daar nog. Als ik dan door de Cereslaan kom, dan lijkt het allemaal wel een beetje klein. Vroeger mocht ik niet verder dan de Hoofdstraat en dat vond ik toen  een heel eind”
Voor wie een keer lekker wil eten in de stad, moet zeker de Midhoester kookkunsten aan het Kattendiep eens uitproberen!

 
< Vorige   Volgende >