IJspret
Monday 16 March 2009

 Door Gina Rumpff

Terwijl dit stukje geschreven wordt, ligt de ijsbaan er weer verlaten bij; de pompen en lichtmasten zijn weggehaald,  ‘de kantine’ (schaftkeet) is uitgeruimd en het naambordje ligt weer op zolder. Maar het was een mooi schaatsseizoen dat al in november begon …

Er was veel te bespreken de 13e november, toen we voor het eerst dit seizoen als bestuur weer bij elkaar kwamen. Misschien zou het immers deze winter wel lukken om de ijsbaan in gebruik te nemen? Dan moest er nog veel geregeld worden om dit voor elkaar te krijgen. We hadden bijvoorbeeld nog geen stroomvoorziening voor de lichtmasten en de geluidsinstallatie. Waar moesten de lichtmasten precies geplaatst worden en gaven ze voldoende licht?  En waar moesten we onze spullen stallen? Aan de slag dus.

Op een druilerige avond werd een lichtmast getest en goed bevonden.  Even zo belangrijk was de bereidwilligheid van de familie Kok en de Vries om bij hun stroom af te mogen tappen wanneer dit nodig mocht zijn. Super! Vervolgens werd eind november, na enige inspanning te hebben moeten verrichten voor het aanschaffen van geschikte pompen, het water op de ijsbaan gepompt. Vanwege een lekkage hebben we vlak voor de vorst nogmaals gepompt om de baan zo optimaal mogelijk te krijgen.

Enkele weken later, begon het te kriebelen; de weersdeskundigen (en dat zijn er veel hoor!) spraken over langdurige en zelfs strenge nachtvorst. Toen het er inderdaad naar uit begon te zien dat er geschaatst zou kunnen worden, betekende dat spoedoverleg!

Dinsdag 30 december was het zover: de baan werd in gereedheid gebracht voor het schaatsen. Van de familie Reus mochten we een schaftkeet gebruiken voor het stallen van onze materialen, de lichtmasten werden geplaatst, bankjes in gereedheid gebracht (stropakken en steigerplanken) en afvalbakken neergezet. Het weer was schitterend en de baan werd die middag druk bezocht. Natuurlijk hoort bij het in gebruik nemen van iets nieuws ook een officiële opening. Op de laatste dag van 2008 werd de baan ’s middags geopend door dhr Schmölzer, aan wie Meedhuizen deze baan te danken heeft, en het erelid van onze vereniging,  dhr. Telkamp. Het was een stuk kouder dan de dag ervoor, maar gelukkig was café Lanting aanwezig met een echte ‘Koek en Zopie’ tent. Het was echt genieten! Vooral van de kinderen, waarvan er veel waren die nog nooit op schaatsen hadden gestaan en al na een dag of vier als echte Sven Kramer’s over het ijs gleden. Vandaar dat we zaterdag 10 januari een “Groninger Elfstedentocht” voor de jeugd organiseerden. Onder een stralend winterzonnetje werd om 14.00 uur het startschot gegeven en met een heuse stempelkaart in de hand, schaatsten ongeveer 70 deelnemer(tjes) ‘van Meedhuizen via o.a. Nieuwolda, Termunten en Siddeburen, terug naar Meedhuizen’.  Onderweg moesten ze door een kronkelvaart, onder de brug door, halverwege afstempelen, eventueel stoppen bij de koek en zopie, een stukje klunen en een laatste stempel halen voor de eerst aangedane plaats. Sommige kinderen schaatsten de tocht zelfs twee keer. Na afloop kregen ze een herinneringsvaantje. Knap gedaan allemaal!

Helaas gingen we van een stralende winterdag naar bewolkt weer en invallende dooi.
Om de traditie voort te zetten, betekende dat prikslee wedstrijden. Maandagavond 12 januari meldden zich 18 kandidaten om mee te doen. Er werd met 6 teams gestart en na een spannende, maar vooral ook gezellige strijd, verloor het team van Marian Beuker, Jurrie Hollander en Bert Bakker de finale van Anja Bakker, Peter Steenhuis en Joan Soler.  Op de derde plaats eindigde het team van Brenda Wildeman, Martin Beuker en Willem Haan. Na afloop was de prijsuitreiking in café Lanting.
We zijn nog een avond bijeen geweest om e.e.a. te evalueren en er zijn nog veel dingen waaraan gewerkt moet worden zoals stroomvoorziening,  verlichting, verharding van het talud en schaatsrekjes.

Maar hopen op een lange, warme zomer dus!

 
< Vorige   Volgende >