Een nacht op pad met de vissers.
Monday 21 September 2009

Visser.

Op zaterdag middag 15 augustus (de dag van de summerparty en de zweefmolen) is het een drukte van belang rondom het café. Door de hele hoofdstraat staan auto’s geparkeerd. Veel daarvan met aanhanger en al. Ik vraag mij af of al deze auto’s hier staan voor de zweefmolen, maar als ik een tijdje sta te kijken dan zijn het voornamelijk mannen die uit de auto’s stappen en richting het café lopen.

 

Ik vraag mij af wat al die mannen hier doen en loop zelf ook richting café. Thessa staat achter de bar en vertelt me dat het de nachtvissers zijn. We kijken elkaar aan en zeggen tegelijk: “dat is iets voor in de Midhoester” Dit betekent natuurlijk wel dat we midden in de nacht een interview moeten afnemen, maar we besluiten om dit toch maar voor de nacht te gaan doen. Die avond gaan we tegen een uur of elf (na het optreden van de tweede sessie van de Vrienden van Amstel live band) richting de nachtvissers. Thessa heeft inmiddels al contact gehad met Jos de Jong van pet’s Place. Hij organiseert regelmatig het nachtvissen en legt haar uit waar we moeten zijn. 

Zo rijden we tegen elf uur richting het Oosterhornkanaal bij het industrieterrein.
De vissers hebben allemaal een plek met een nummer en we proberen het nummer te vinden die Jos heeft aangegeven. Het is nogal donker langs het kanaal en we rijden er dan ook eerst voorbij. Dan zie we vanuit de onderwal een paar zaklantaarns naar ons schijnen. We keren om en rijden er naar toe. Als we uitstappen kijken we allebei verwonderd van wat hier  allemaal gebeurt. In de onderwal staat een barbecue, Jos zit op een enorme stellage en her en der staan er netten, vishengels, koelboxen en nog veel meer.

VisserThessa en ik nemen plaats op een grote kei en proberen nog aan het donker aan te wennen. Zodra we zitten krijgen we onmiddellijk een shaslick aangeboden. Dan gaat de telefoon van een van de assistenten. Na een tijdje hangt hij op en zegt: “aan het einden van het parcours wordt veel meer gevangen” We kunnen wel merken dat het hier om een echte wedstrijd gaat.

Net als we willen beginnen met vragen wordt er een vis gevangen. Met uiterste concentratie en precisie wordt de vis uit het water gehaald. Maar helaas, de vis telt niet mee, want het is een paling en deze is sinds kort een beschermde vissoort.
Als Jos zijn hengel weer in het water heeft begint hij te vertellen. “Vanmiddag om 17.00 uur zijn we met 32 koppels begonnen in café Lanting met een loting voor de plek. Er zijn namelijk een aantal voorkeursplekken, zoals aan het begin en het eind langs het kanaal. Je hebt op deze plaatsen minder last van concurrentie naast je. Ook de een plek bij de brug is een gewilde plek. Vandaar dat we om een plek loten. Tot 19.00 uur heeft ieder koppel de tijd om te gaan voorvoeren en hun plek in te richten. Om klokslag 19.00 uur gaat er een toeter langs het water en dan mag er worden begonnen met het vissen totdat de om 07.00 uur s’morgens weer gaat. Dan is de viswedstrijd afgelopen.
Er komt dan een weegploeg langs en zij wegen door middel van een weegklok wie de meeste kilo vis heeft gevangen. Om 08.00 uur hebben we in het café de prijsuitreiking onder het genot van een kopje koffie en een bakje soep.”

Hoe hou je het vol om de hele nacht geconcentreerd naar de waterkant te moeten kijken?

“Op zich valt het wel mee. We worden hier goed verzorgt zoals je ziet. Alleen regen de ochtend als het weer licht begint te worden dan is het wel moeilijk. Je moet heel erg geconcentreerd zijn, want soms beweegt de dobber maar heel kort en dan is het jammer als je weer een kilootje vis bent misgelopen.

Voor het uiteinde van je hengel staat een verlicht bordje met allerlei strepen er op. Waar dient deze voor?


“Dit noemt men een beetbord. Deze is verlicht omdat je dan het topje kunt zien van de feederhengel. Dit is een hengel waarvan de dobber 45 meter in het water uitgegooid kan worden. Als het topje krom gaat en deze begint te trillen kun je zien dat je beet hebt. Aan de dobber hebben we speciale voerballen. Dit zijn ballen die wel zelf maken en waarvan we het recept niet verklappen ha ha.

Nemen jullie de vis wat je gevangen hebt ook mee naar huis?


“Nee hoor, de vissen die we vangen komen in het grote net wat daar in het water ligt en nadat ze zijn gewogen en gesorteerd gaan ze weer terug in het water. Niet alle vissen tellen mee voor de wedstrijd.
Een paling mag dus niet meer omdat het nu beschermd is en een snoekbaars telt ook niet mee omdat het een roofvis is.”

Waarom gaan jullie niet gewoon overdag vissen?

“S’nachts zijn de vissen groter, maar dat is ook wel een beetje afhankelijk van het weer. Zoals nu is het windstil en dat is niet gunstig. Soms als er een bepaalde wind staat kan het zijn dat er tegen de walkant aan de overkant heel vissen zwemmen. Daar is dan het meeste voer naar toe gewaaid. Sommige hebben dan ook vishengels die wel 70 meter kunnen werpen en dat is de overkant van het kanaal.

Wat heeft de winnaar gewonnen?


“De inleg per koppel is € 25. Deze wordt gebruikt als het prijzengeld.”

Als er nu mensen zijn die na het lezen van dit verhaal zoiets hebben van: Leuk dat nachtvissen! Dat wil ik ook! Kunnen ze zich dan bij jou aanmelden?


“dat kan bij ons in de winkel (Pet’s Place aan de Nieuweweg in Delfzijl)” Het nachtvissen is echter wel steeds populairder geworden de laatste 4 jaar, dus op tijd aanmelden is wel van belang.” We hebben de laatste tijd zelfs een aantal Duitse vissers. Die ken ik van de visclub Nieuweschans. Zij komen wel bij mij in de winkel om voer te kopen.
Iedereen met een visvergunning mag hier vissen, maar de wedstrijden moeten wel worden aangemeld bij de federatie Groningen.

Wij wensen de vissers veel succes en rijden terug naar Meedhuizen om ons in het feestgedruis van de summerparty te storten. Een heel verschil met de rust aan het water!
 
< Vorige   Volgende >