'Op Hoop Van Zegen'
Monday 25 June 2007

Muziektheater project

Op hoop van zegen..'De vis wordt duur betaald!'
Dat is het eerste wat we horen als Jan Veenstra en ik tegen een uur of acht de deur openen in één van de schuren van de voormalige boerderij Borg.

Aan een klein tafeltje in de enorme schuur zit een klein groepje mensen waaronder twee Groninger kopstukken: Wia Buze en Jaap Nienhuis.
De regisseur geeft aanwijzingen aan de groep en verwijst ons naar de publieke tribune. We aanschouwen een tijdje de repetitie. Het wordt schemerig en kil in de enorme schuur en het stuk wordt zo mooi en echt gespeeld door de acteurs dat we er af en toe kippenvel van krijgen.
Het wordt ons duidelijk dat ze aan het repeteren zijn voor het stuk 'Op Hoop Van Zegen'.

We zijn nieuwsgierig wie deze mensen zijn, dus zodra het pauze is vragen we het aan de regisseur Ton Brandsen:

Wij zijn het muziektheaterproject “Op Hoop Van Zegen” dat in de zomer van 2007 in de haven van Delfzijl door acteurs, zangers en muzikanten uit de regio Noord-Groningen wordt opgevoerd. Door het maken van de  productie 'Op Hoop Van Zegen' zijn wij een ontmoetingsplaats voor amateur- en professionele kunstenaars. De productie wordt geen oubollig stuk, maar is vertaald naar onze moderne tijd.

Hoe is het idee ontstaan om dit stuk in de haven van Delfzijl op te voeren?
De stichting Dieverdoatsie (organisator van het project) vindt het belangrijk dat dit soort projecten niet alleen in de stad, maar ook in de provincie op locatie worden uitgevoerd. Voor het stuk “Op Hoop Van Zegen” is de haven van Delfzijl zeer geschikt. Het is een openluchttheater en in het stuk komen een aantal acteurs ook per schip aan.

Waarom repeteren jullie eigenlijk in Meedhuizen en niet in Delfzijl?
We hadden een grote repetitieruimte nodig waar we ook kunnen repeteren met schantykoren en waar we decors kunnen bouwen. Via via hebben we gehoord dat er in Meedhuizen een café is dat ook beschikt over een enorme schuur. We zijn gaan kijken en werden heel gastvrij onthaald. Dit was voor ons de meest geschikte locatie. Na de repetities kunnen we in het café nog een drankje drinken.

Wanneer vindt het enorme theater plaats?
De voorstellingen zijn van 31 augustus t/m 9 september op de Damkade in Delfzijl. Voor de data van de voorstellingen en meer informatie kan men kijken op www.ophoopvanzegen.com


Op Hoop van Zegen, het verhaal...

Herman Heijermans, grote vernieuwer van het Europese toneel, schreef zijn “Op Hoop Van Zegen” in 1900. Het stuk speelt zich af in het vissersmilieu. De vissersjongen Barend wordt samen met zijn broer, door moeder Knier, tegen beter weten in naar zee gestuurd om te gaan varen op een nauwelijks zeewaardig schip. De reder is niet van plan een cent aan reparaties uit te geven. De afloop zal bij iedereen bekend zijn: “De vis wordt duur betaald”. Een groot menselijk drama dat de actualiteit overstijgt en ervoor zorgt dat dit stuk nog steeds opnieuw gespeeld wordt. Dit klassieke toneelstuk “Op Hoop Van Zegen” vormt het artistieke uitgangs- punt.  Kortom een voorstelling over de weemoed en het verlangen naar een betere toekomst, een betere wereld.
 
< Vorige   Volgende >