Wie is de nieuwe parttime beheerder van dorpsherberg Lanting?
Tuesday 29 March 2011
.

Dat is Diny Dijk, de echtgenote van Luit Dijk junior (dan weet men vast wel wie ik ben zegt Diny) Van oorsprong is ze een Hogelandster, maar woont deze zomer al weer 22 jaar op Wilderhof. Ze werkt sinds 1981 bij Rijkswaterstaat, tegenwoordig als medewerker operationeel beheer. Dat houdt in dat ze zich binnen het volledige werkgebied van de Waddenzee, van Den Helder tot aan de Duitse grens, bezighoudt met calamiteitenbestrijding, ongevallen (aanvaringen), verontreiniging van water en schouw en inspectie van objecten: bijvoorbeeld de veerinrichting van de veerboten van en naar de Waddeneilanden. Ook heeft ze een eigen bedrijfje 4SAM, wat betekent Sieraden, Accessoires en Mode. Je zou toch zeggen dat dit wel genoeg moet zijn. Ik ben dan ook erg benieuwd naar deze bijzondere “move” als parttime beheerder van de Herberg. Diny: “Ruim 15 jaar geleden had ik ineens genoeg van de bureaucratie op het werk. Luit werkte in het buitenland en toen ben ik begonnen om naast mijn reguliere baan bij restaurant De Koperen Scheepshoorn op Steendam aan de slag te gaan. Het was de bedoeling dat ik dit voor een half jaar zou doen, maar het beviel zo goed dat het langer is geworden. Ook heb ik er vaak aan gedacht om op Wilderhof een koffie/theetuin te beginnen. Zes jaar geleden heb ik nog ergens een plek bekeken om een minicamping te beginnen.”

Wat trekt je zo aan in de horeca?

Diny:” Bij de Koperen Scheepshoorn merkte ik dat mensen altijd goed gemutst zijn als ze uitgaan en vriendelijk zijn. Ik vind het leuk om mensen te verzorgen. Het dienstverlenende trekt mij erg.”

Maar waarom heb je een vaste baan bij de overheid ingeruild om als beheerder aan het werk te gaan?

Diny:” Omdat het beheerderschap goed te combineren valt met mijn huidige werk. Ik werk in de herberg niet alle avonden en ook niet ieder weekend. Omdat de horeca mij enorm trekt en Rijkswaterstaat gaat verhuizen van Buitenpost naar Leeuwarden, gaf dit voor mij de doorslag om 20 uren bij Rijkswaterstaat in te leveren en deze te gebruiken als beheerder. “

Wat is je functie als beheerder?
Diny:
” De functie bestaat uit het verzorgen van het gebouw op het gebied netheid en veiligheid voor medewerkers en bezoekers, zorgen voor een goede exploitatie van het gebouw en het cafégedeelte. Concreet houdt dit in dat ik contacten heb met klanten over buffetten en bruiloften, de prijzen hiervan en de mogelijkheden. Ook maak ik de planning voor de vrijwilligers en heb contacten met leveranciers.”

Wat is het verschil tussen het café zoals het was (café Lanting) en de nu gekozen structuur van dorpsherberg Lanting?

Diny:”Op café Lanting zat een pachter en deze moest er van leven. Hij moest het alleen doen en was daar, voor zover ik het kan inschatten, minimaal 70 uur per week mee bezig. In de structuur van dorpsherberg werken we met een bestuur, commissies met allemaal vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers is het ook niet mogelijk om alles draaiende te houden. “

Welke commissies zijn er?
Diny:” inkoop, financiën, algemene zaken, pr en communicatie, activiteiten, beheer onderhoud muziek. In deze commissies zitten vrijwilligers die zich bezighouden met alles wat reilt en zeilt rondom de herberg.“

Hoeveel vrijwilligers zijn er op het moment?
Diny:” Dat zijn er rond de 50, waarvan 25 in de barpool. Deze laatste worden gemiddeld één of twee keer per 14 dagen ingezet. We zijn tevens nog bezig met een tweede beheerder en hopen dat deze snel wordt ingezet omdat het best heel druk is als je maar 20 uur hebt.”

Waarom is gekozen voor de vorm van een Herberg?
Diny:” Het maakt de drempel wat lager. We willen graag toegankelijk zijn voor het gehele dorp. De activiteitencommissie speelt hier bijvoorbeeld een belangrijke rol in. Zij hebben vorig jaar met kerst een 55 plus diner georganiseerd. Dit was een enorm succes en zo proberen ze activiteiten te bedenken voor alle lagen van de Midhoester bevolking. Wij vinden het namelijk zeer belangrijk dat we er zijn voor het gehele dorp en zeker ook voor de verenigingen”.

Dat lijkt me een zeer positieve gedachte en als er dorpsbewoners zijn die nu nieuwsgierig worden of altijd al een keer achter de bar hadden willen staan, dan zou ik zeker een keer naar de Herberg gaan.
 
< Vorige   Volgende >