Verzinkbare palen in de Westerlaan.
Wednesday 24 June 2009

Door Abel van Dokkum (gemeente Delfzijl)

Ja, u leest het goed; verzinkbare palen in de Westerlaan!
Normaal zie je die dingen alleen in de stad bij een parkeerterrein of winkelstraat. Niet echt vergelijkbaar met een plattelandsweg als de Westerlaan. Waarom heeft de gemeente hier dan toch voor gekozen?
Vanuit Wagenborgen ligt al jaren de vraag om de fietsroute tussen Delfzijl en Wagenborgen te verbeteren. De bestaande route over de Westerlaan wordt door fietsers als onveilig ervaren; “ze ried’n hier as gekk’n!” wordt ons regelmatig meegedeeld.

Nu krijgt de gemeente bijna dagelijks dergelijke meldingen en als er vervolgens een verkeerstelling wordt uitgevoerd, blijkt de situatie vaak wel mee te vallen. Dit was echter niet het geval op de Westerlaan.
De Westerlaan, een 60 km weg, wordt vrij intensief gebruikt als snelle sluiproute. Snelheden van over de 90 km/uur zijn eerder regel dan uitzondering.

Deze situatie is voorgelegd aan de provincie en de politie en alle partijen zijn het er over eens dat er iets moet gebeuren. In 2008 heeft de gemeente een gesprek gehad met de bewoners en gebruikers van de Westerlaan. Er zijn maatregelen besproken als drempels, bussluizen, rammelstroken etc. Omdat de landbouwers aan de Westerlaan van al deze maatregelen veel last hebben, kwam de optie van verzinkbare palen ter sprake; geen gestuiter met de trekker over allerlei obstakels maar een obstakel die vanuit het voertuig is te bedienen met een handzender. Tijdens de oogstperiode kunnen de palen in overleg langere tijd naar beneden gezet worden zodat er helemaal geen belemmering is voor het landbouwverkeer.
De locatie is gekozen tussen de inrit van de schietbaan en de kruising met de Oosterlaan. Bij een eventuele storing van de palen, kan dan nog worden uitgeweken over de Oosterlaan. De schietbaan blijft dus gewoon bereikbaar vanaf de provinciale weg N362.
Inmiddels heeft de provincie subsidie verleend voor het plan en is de aanbesteding geweest.

Vanaf 23 juni tot 4 juli is aannemer Ballast Nedam Infra bezig met de uitvoering en is de weg afgesloten voor het doorgaand verkeer.

Het asfalt wordt opgeknapt, de palen worden geplaatst, inclusief verlichting, verkeerslichten en bebording en na de bouwvak wordt een rode slijtlaag aangebracht om de Westerlaan als fietsroute te benadrukken.
De komende maanden wordt bekeken wat voor effect de afsluiting heeft op de omliggende
 
< Vorige   Volgende >