Een reisverslag...
Thursday 25 June 2009

Dick BordewijkDoor Dick Bordewijk.

Ik ben met de boot, een Dutch Dandy, naar Kristtinehamn in Zweden geweest. Dat ligt vlak bij Karlstad. Daar woont een goede vriend van mij met vrouw en dochter. Zijn naam Johan Sluiter. Toen hij ging emigreren zij hij met een knipoog : “Kom nog eens langs, met de boot natuurlijk”.

Zo gezegd zo gedaan. Ik ben via het Noordoost zeekanaal naar Kiel gegaan. Als je door de sluis bent, ga dan stuurboord uit naar het haventje Wik.

Het is 10 min. varen en er is altijd wel een plekje. Als je bij de jachthaven de weg oversteekt en je loopt de weg in die schuin omhoog loopt dan is aan de linker kant een cafe restaurant  met een terras waar wel 2000 mensen kunnen zitten. Onwaarschijnlijk gezellig.  O.k, daar vandaan ben ik langs de kust van Denemarken gegaan richting Middelfart. Van Fredericia naar het eilandje Laeso. Dan de oversteek naar Goteborg. Halverwege begaf de stuurautomaat het en heb hem niet meer aan de praat gekregen. Als je dan doorvaart naar Trollhattan kan het feest beginnen.

Ter plekke ga je daar zo’n 40 meter omhoog. Omdat ik alleen was, mocht ik langszij bij een engels jacht waar vier man aan boord waren. Op naar het Vanermeer met een oppervlakte van 5655 vierkante km. Een vergelijk met het IJsselmeer, dat is 1100 vierkante km.. Met de neus  noord-oost  richting Kristtinehamn. Het bedrijf  wat Johan daar opgestart heeft ligt aan het water, met een winkel voor scheepsbenodigheden en een werkplaats voor motor reparatie.

Dick BordewijkToen hij mij zag was het eerste wat hij zei :Neeee! Ik zei Jaaaha! Een geweldige ontvangst en ik ben daar een week gebleven. Toen het tijd was ging het neusje 190 graden naar Sjotorp alwaar het Gota canal eigenlijk goed begint. 58 sluizen en op het hoogste punt ben je 92 meter boven N.A.P. Bij de eerste sluis vroeg de sluismeester of ik alleen was. Ja zei ik. Goed, dan geef ik dat even door aan de andere 57 sluizen, zodat ze dan even een touwtje aan nemen. Wat een service. Mensen, wat een prachtig stuk natuur, leuke haventjes en na 190 km. kom je in Mem, in de laatste sluis voordat je de oost zee in duikt. Kan niet op papier zetten, hoe geweldig dit gedeelte van mijn reis was. GEWELDIG!!!. Mem ligt vlakbij Soderkoping en vandaar via duizenden eilandjes naar Kalmar. Heb dan ook een paar keer voor anker gelegen en dan met het bijbootje naar de wal. Een heel eiland voor me alleen. Te gek, fantastisch. Van Kalmar naar Bornholm, dat was een hele ruk, temeer omdat het onderweg behoorlijk begon te waaien. Dat kostte mij dan ook mijn buiskap.

Daar aangekomen heb ik mezelf dan ook getrakteerd op een vrije dag. Van Bornholm, dan de oversteek naar Reumeu (de haven Sassnitz). Dan is men alweer op bekend water, en gaat de reis via Warnemunde  naar Kiel. Beste mensen, ik heb al heel wat reisjes gemaakt, maar dit was wel een van de mooiste. Na 1557 mijl en 10 weken van huis, is het toch weer mooi om je thuishaven aan te lopen. En zie daar, daar staat mijn vrouw me op te wachten, en mede door haar heb ik dit mogen doen. Toos, bedankt!!!!.

 
< Vorige   Volgende >