Erik Wilderman, van bagger naar bommen...
Wednesday 18 March 2009
Uit betrouwbare bron hebben we bij de Midhoester vernomen dat Erik Wildeman er een bijzondere baan op na houd. Hij maakte een jaar geleden de overstap van Bagger naar Bommen.

Na een mooie pot voetbal tegen een stel vissers uit Zoutkamp interview ik hem in Beatclub. Ik heb gehoord dat je een week weg gaat voor je werk, waar ga je heen en wat ga je doen?

Ik ga naar Split in Kroatië. Daar gaan we baggerspecie uit de haven zeven om er zo bommen uit te halen. Daar liggen vooral bommen uit de tweede wereldoorlog.

Voor wie werk je?

Voor REASeuro, Riel Explosive Advice Services. Daar ben ik Projectleider Opsporing Conventionele Explosieven. Bij REAS euro werken experts die bommen op kunnen ruimen. Vaak zijn dit ex EODers (explosieven opruimingsdienst), ik zorg er voor dat zij hun werk kunnen doen in optimale omstandigheden. Alles wat er rondom het opruimen van bommen geregeld moet worden regel ik.

Hoe ben je in dit werk verzeild geraakt?

Sinds een jaar doe ik dit werk. Daarvoor werkte ik bij Heuvelman. Bij baggerwerkzaamheden van Heuvelman in de Groningen kwam ik in contact met REASeuro. De samenwerking beviel goed en van het een kwam het ander.

Ik hoorde laatst iets over een ongeluk. Is het gevaarlijk?

Bij het “mechanisch deminen” waarbij een explosief op honderd meter met afstandsbesturing tot ontploffing wordt gebracht werd een medewerker, ondanks die 100 meter geraakt door een splinter die zijn pink en been raakte. De pink er af, de splinter zit nog in zijn been. Dit is hoogst ongebruikelijk want er wordt alleen gewerkt als het risico voor het personeel op nul gehouden kan worden.

Hebben jullie concurrentie?

Er zijn 8 soortgelijke bedrijven in Nederland en 20 in de wereld. REASeuro behoort bij de besten in de wereld. Bij de aanstaande olympische winterspelen in Turijn gaan we het Holland Heineken House beveiligen. In 2010 bij het WK voetbal in Zuid-Afrika gaan we de stadions op bommen controleren. We hebben een eigen opleidingscentrum en geven cursussen in b.v. bomverkenningen. We zijn deskundig op het gebied van conventionele explosieven en op het gebied van IED’s. Jargon voor Improvised Explosive Devices, denk aan bermbommen of bommeldingen.

Denk je door dit werk anders over oorlog dan daarvoor?

Zeker weten! Door dit werk zie je waar zieke geesten toe in staat zijn. Clusterbommen bestaan uit allemaal kleine bommetjes die felgekleurd zijn. Bommen die niet afgaan trekken juist door deze kleuren kinderen aan. Het zijn de Amerikanen en Chinezen die deze bommen maken. In  Kroatië en Servië liggen mijnen die niet bedoeld zijn om te doden, maar om te verwonden. Ze zijn zo gemaakt dat ze eerst 60 cm omhoog komen en dan afgaan. Zo worden benen bij de knieën afgerukt. De Israëli’s hebben onlangs in Gaza nog clusterbommen gegooid. Je weet van tevoren dat  in het algemeen 10% van afgeworpen bommen blindgangers zijn. Voor clusterbommen geldt dat ook, er  zullen daar dus ook weer kinderen aangetrokken worden door fluorescerend gele bommetjes...........
Op verschillende plekken in de wereld zullen nog generaties lang mijnen liggen. In België is men nu nog bezig om bommen uit de eerste wereldoorlog op te ruimen. Wat in 2 dagen aan mijnen wordt neergelegd kost een jaar om op te ruimen.

Wie betaalt dat?

In Nederland zijn Burgemeesters en dus gemeenten verantwoordelijk voor de veiligheid. Dat levert bij grote infrastructurele projecten veel werk op. De gemeente moet dan vooraf de risico’s in kaart brengen. Het Rijk betaald 80%, de gemeente  20%. In Bosnië betalen o.a de Europese bank en het  IMF.

Liggen hier in de buurt ook bommen?

Nou en of! Het land achter Gommelborg, de boerderij van Maarten Brouwer, wordt wel eens bommenland genoemd. Daar moeten 6 blindgangers uit WOII liggen. Op Amsweer liggen er 2 en in het voormalige Meedhuizermeer 1. Aan het eind van de oorlog waren de laatste gevechten in Nederland hier in de omgeving van Meedhuizen. Maar ook wierpen geallieerde bommenwerpers op hun terugreis van Duitsland bommen af in Dropzones omdat ze aders te zwaar waren om de thuishaven te bereiken. Dropzones waren gebieden waar de bommen weinig schade aan konden richten. Die zones lagen ook in onze omgeving.

Vroeg of laat zullen we de mannen van de REASeuro hier door de akkers zien lopen. We weten nu dat Erik dan alles tot in de puntjes geregeld zal hebben en dat we ons weinig zorgen hoeven te maken. Toch zou ik zeggen: Als je ze ziet, sluit deuren en ramen en zet Radio Noord er even op.
 
< Vorige   Volgende >