Pronkgoud, spul om mee te pronken!
Sunday 26 September 2010

Ina
.

Het ziet er gezellig uit! Het lijkt wel een museum, maar het heeft ook wel iets weg van een klein fabriekje. In een hoekje is
een gezellige koffieruimte ingericht en overal zijn verschillende werkplekken. Ik ben in de werkplaats van Ineke Wolthuis.
Een werkplek waar ze altijd druk bezig is met haar hobby/beroep.
In het verleden was ze docente handvaardigheid op de middelbare school in Woldendorp, maar ze gaf ook wel andere vakken als gezondheidskunde, kookles of techniek als er een collega docent uitviel. Nadat ze is gestopt als docente in 2000 is ze niet stil gaan zitten, maar verder gegaan met haar inmiddels fulltime hobby: edelsmeden!

Ineke is vanaf 1984 tot 1997 op les geweest aan de Walstraat in Groningen.
Daar heeft ze van een oude edelsmid alle kneepjes van het vak geleerd.

Maar wat is edelsmeden nu precies?
Ineke: "Edelsmeden is het maken en bewerken van sieraden van edele metalen zoals goud en zilver. Ook kun je andere voorwerpen maken, zoals lepels, doosjes etc."

Waarom is edelsmeden zo leuk?
Ineke:"Zilver en goud zijn weerbarstige materialen. Het is moeilijk om het mooi te krijgen en het is een uitdaging om er iets moois van te maken. Het zijn ook hele handige metalen, want als het niet zo wordt als je wilt kun je de metalen zo weer omsmelten. Je kunt alles maken wat je wilt, als je maar geduld hebt. Het leuke aan edelsmeden is ook dat je je eigen sieraden kunt maken die niet in de winkel liggen. Zo heb je altijd iets bijzonders, waar er maar één van is. Het is een uitdaging om iedere keer iets nieuws te creëren."

Hoe kom je aan het materiaal?
"Dat koop ik in. Bijvoorbeeld gerecycled zilver. Dit is zilver wat wordt teruggewonnen uit fotomateriaal.
Negatieven worden samengeperst en daar rollen dan balletjes zilver uit" (heel kort gezegd)

Heb je wel eens opdrachten?
Ineke:"Ja dat komt wel voor. Laatst heb ik voor een golfclub zilveren golfstickjes gemaakt en voor een muziekvereniging muziekinstrumenten. Ook komen mensen weleens voor een trouwring. Dan heeft die persoon iets in zijn hoofd en dan
bedenken we samen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. Ook heb ik wel eens letters van koper gemaakt voor een school in
Nieuwolda en in Hoogezand een naam voor een gebouw."

In de werkplaats zijn veel werkplekken, heb je die allemaal nodig?
Ineke:"Drie avonden en een middag in de week geef ik les aan cursisten. Ik heb een vast aantal groepjes die al jaren bij mij komen.
(Als er iemand mee stopt, zorgen ze vaak zelf weer voor een nieuwe cursist.) Ze kopen zilver of goud bij mij en dan geef ik ze cursus in het edelsmeden. Ook nemen ze zelf oud goud en zilver mee. Ieder heeft dan een werkplek. De een is aan het solderen, de ander is aan het walsen of aan het zagen of aan het smelten. Zo heeft iedere werkplek weer zijn eigen functie en gebruik je soms de hele werkplaats. Zelf ben ik er buiten de cursusavonden om ook vaak te vinden, want stilzitten heb ik nogal moeite mee en ik moet iets met mijn handen kunnen doen."

Aan de wanden hangen vitrines met allemaal hele mooie sieraden en andere voorwerpen. Zijn deze ook te koop?
Ineke:"Ja hoor, soms komen mensen hier iets kopen en dan zijn ze een hele tijd aan het sieraden passen. Af en toe past het niet en dan maak ik het naar wens op maat. Het komt ook wel eens voor dat ik sieraden die ik zelf om heb ter plekke verkoop. Mensen vinden het dan mooi en kopen het onmiddellijk van mij. Sommige sieraden die ik niet verkoop smelt ik weer om en maak er weer nieuwe van."

Ik zie ook iets van witte haarklemmen liggen. Die zijn niet van metaal gemaakt.
Ineke: " Dat is mijn hobby voor in Australië als we bij onze zoon Cëus zijn. Daar maak ik van onderbenen van koeienbotten allerlei voorwerpen zoals haar klemmetjes, briefopeners, siervoorwerpen, eieren mosterdlepels. De botten worden eerst schoon gekookt
en vervolgens ga ik ze buiten slijpen en maak ik er iets van. Soms sta ik daar op een kunstmarktje en dan verkoop ik meegebrachte sieraden en de bottenvoorwerpen."

Nieuwsgierig naar deze kunstzinnige vrouw en haar pronkgoud?

Neem gerust contact op met:
Pronkgoud
Ineke Wolthuis-Dijkstra
Schaapbulterweg 29
9937 TL Meedhuizen
0596-533195 of e-mail
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
 
< Vorige   Volgende >