De “nieuwe” bewoners van Maarkampen 26.
Tuesday 29 March 2011


Nog geen drie jaar geleden liep ik met hetzelfde kladblok naar dezelfde voordeur met hetzelfde doel. De nieuwe bewoners van de maarkampen 26 interviewen. Deze keer zijn het nieuwe inwoners tussen aanhalingstekens, want één van beide bewoners is een oud Midhoester.
Het ruikt nog naar verf als Aafke de deur open doet. Ze zijn druk aan het schilderen geweest, want ja ieder heeft nu eenmaal zijn eigen smaak. Na een rondleiding door het nieuwe huis gaan we in de gezellige woonkeuken aan tafel zitten. Als ik vraag wie Joop is moet hij lachen. Tja, wie is Joop. Aafke de Jong kennen de meesten natuurlijk wel als onderdeel van drieling de Jong, maar Joop is nog een beetje een onbekende in het dorp. Joop van Dijken is geboren en getogen in Bedum. Daar heeft hij heel lang gewoond totdat hij Aafke tegen kwam en bij haar ingetrokken is in Delfzijl. Dat was op zich wel handig want Joop werkt in Delfzijl bij Groningen Seaports. Hij doet daar het onderhoudsbaggerwerk. Dit houdt in dat de havens op diepte blijven. Joop kende Meedhuizen van Aafke en de familie de Jong. In eerste instantie hoefde het niet zo nodig, maar nadat hij steeds meer mensen leerde kennen was het niet meer uitgesloten dat ze zich ooit in Meedhuizen zouden nestelen. Wat misschien wel de doorslag heeft gegeven is de “schuld” van zwager Jelke. Hij heeft Joop mee uit varen genomen over het afwateringskanaal wat indruk maakte en toen was hij verkocht. Joop is vanaf zijn 20e ook muzikant en is begonnen bij de Kiss coverband die voornamelijk in het zuiden van het land speelde. Hij speelt basgitaar en nu in de band The sign of Leo. De band zoekt sinds kort een drummer en hebben ook nieuwe oefenruimte nodig. Wie nog wat weet, weet Joop nu te vinden.

Aafke de Jong is geboren en getogen in Weiwerd, maar is in de vijfde klas van de lagere school in Meedhuizen komen wonen op de plek waar pa en moe de Jong nog steeds wonen. Vanaf haar 24e tot haar 47e heeft ze in Delfzijl gewoond. Ze heeft jaren in het bestuur van Beatclub gezeten en is secretaris van de badmintonclub. Ze heeft altijd een band met Meedhuizen gehouden. Sinds vorig jaar maakt ze zich ook sterk voor de gymzaal. Aafke werkt bij Datema in Delfzijl en houdt zich bezig met de medische uitrusting aan boord van zeeschepen. Aafke wilde al langer terug naar Meedhuizen, maar er was maar weinig aanbod. De vorige bewoners van de Maarkampen 26, de familie Kok, zitten in de scheepvaart en zodoende kende aafke Ann Kok via het werk. Ook troffen ze elkaar een keer in het cafe in Meedhuizen en Ann vroeg zich af wat aafke in Meedhuizen deed. Toen Aafke vertelde dat ze een oud Midhoester was en wel graag weer terug wilde, maar dat er niets vrij was, kwam Ann met het verhaal dat ze plannen hadden om weer weg te gaan uit meedhuizen. (Dit was overigens niet omdat de familie Kok het niet naar de zin had, maar dat ze te ver weg van de kinderen woonden.) Inmiddels wonen Joop en Aafke sinds de kerst in Meedhuizen, hebben illegaal geschaatst op de ijsbaan, maar al wel het stroom geleverd.
 
Volgende >