De kilo’s vliegen er af. Nog nooit zoveel spieren in mijn lijf ontdekt!
Friday 26 June 2009

.

Zeven weken geleden is na een oproep in deze Midhoester de eerste training van het damesvoetbal begonnen. Het begon in de kleedkamer. “wat een leuke voetbalschoenen” “waar heb je die gekocht?” “wat een stoere scheenbeschermers” Zelfs de voetbalsokken waren onderwerp van gesprek.
Na een uitgebreide modeshow lopen de dames wat onwennig richting het veld. De trainer Pieter de Jong en assistent trainer Luit Dijk staan al klaar en maken ook een ietwat gespannen indruk. De animo is groot, want er komen hen 14 dames tegemoet in een kleurrijke outfit. We zijn nu zeven trainingen verder en zijn erg nieuwsgierig hoe deze verlopen zijn.

Zou de stelling “voetbal niet alleen voor mannen” zijn opgegaan?

Trainer Pieter de Jong:
“Ik ben onder de indruk. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Er is veel inzet, fysiek contact en het inzien van het spel voetbal is bij deze groep best groot. Dat had ik niet verwacht. Ook is de opkomst na zeven trainingen nog net zo groot als bij de eerste training.” De resultaten zijn zeer goed te noemen. Tijdens de eerste training was niemand zich nog bewust van het spelletje voetbal. Misschien wel van de televisie, maar om het zelf te doen, daar had niemand nog ervaring mee. Na zeven trainingen wordt er al behoorlijk positie gevoetbald. De techniek is erg vooruitgegaan. Er wordt nog net geen Zidane beweging gemaakt, maar de schaarbeweging is meer regel dan uitzondering.”

Hoe ziet een training eruit?

Pieter de Jong: “ het begint met een warming-up, vervolgens conditietraining afgewisseld met spieroefeningen van buik, bil en beenspieren. (na 1 training is er zelfs al iemand die zich al strak genoeg voelde voor de rest van het jaar). Vervolgens doen we baloefeningen met techniek, balaanname en doelschieten. Ook doen we iedere week een wedstrijdje voetbal waarin het positiespel (loopbewegingen, overspelen e.d.) aan bod komt. Aan het einde volgt een cooling down. De laatste training is er een aanzet gemaakt voor een conditietest. Aan het einde van het seizoen zullen we de conditie meten aan de hand van de Coopertest. Deze test bestaat uit 12 minuten lopen. Aan de hand van het aantal afgelegde meters en je leeftijd kun je meten hoe het met je conditie is gesteld. De uitkomst kan zijn een slechte, matige of goede conditie. Hier kunnen we dan aan gaan werken”

Hoe is de sfeer binnen de ploeg?

Pieter de Jong: “ de sfeer is bijzonder goed. Het is heel gezellig en iedereen is zeer gemotiveerd. Aan de andere kant ontbreekt het tijdens een partijtje niet aan inzet en vechtlust. De trainingen worden druk bezocht. Daar kunnen de mannen bij de VV Meedhuizen een puntje aan zuigen.”

De vrouwen zien er zeer gemêleerd en kleurrijk uit. Kunnen we ze binnenkort verwachten in een voetbaltenue van de vv Meedhuizen?

Pieter de Jong: ”We doen hierbij alvast een oproep naar één of meerdere sponsoren die de dames kunnen voorzien van een voetbaltenue. Dus sponsoren, niet allemaal tegelijk!”

Dus er worden straks wedstrijden gespeeld?

Pieter de Jong: “ het is de bedoeling dat we komend seizoen de trainingen gaan voortzetten. Tot aan de winter wordt er buiten op het veld getraind. Over de winterperiode gaan we in de zaal. Tussendoor proberen we oefenwedstrijden te gaan spelen tegen damesteams uit de regio. Op dit moment liggen er ook plannen om een professionele trainer uit te nodigen om een aantal gasttrainingen te laten verzorgen bij de verschillende teams van Meedhuizen, waaronder ook bij de dames.

Dames die ook enthousiast zijn geworden zijn iedere maandagavond van harte welkom op de training van 19.00-20.00 uur.

 
< Vorige   Volgende >