Monday 21 September 2009 |
. Als je op de site www.amsweer.nl kijkt, zie je iets wat je absoluut niet verwacht! Je komt er namen als Jiskefet, VARA, VPRO en onder andere NOVA tegen. Als je goed kijkt zie je dat je hier met een decorbouwer/ontwerper te maken hebt. Tijd voor een praatje dus. Als kind was hij altijd aan het schilderen en aan het tekenen. Daarom koos hij na de middelbare school niet voor de HTS maar voor de kunstacademie in Arnhem. Nu houdt hij zich bezig met vormgeven. Alles om ons heen is vorm gegeven. Tussen de opdrachten door bouwt hij aan zijn boerderij. De ooit vervallen boerderij is langzaam veranderd tot een geheel eigen woonhuis met prachtige werkplaats. Dingen mooier maken door ze liefde en aandacht te geven is bijna een passie. De man waar we het over hebben is Jan Willem Deij. Hij woont sinds 12 jaar op Amsweer. In de prachtig verbouwde keuken in stijl stel ik hem een aantal vragen.
Wat ik natuurlijk graag wil weten is hoe je decorbouwer wordt. Jan Willem komt met een heel simpel antwoord: “Ik was altijd al gek van film. Ik woonde in Amsterdam en bij toeval vroeg iemand mij om een filmset af te breken. Toen men in de gaten kreeg dat ik een beeldende kunst achtergrond had vroeg de art director mij ook om een aantal decors te bouwen. Daarna vroegen ze mij steeds vaker voor de totale vormgeving en werd ik verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering.
Dus al die decors deed je thuis? Alle decors maakte ik vanuit een klein atelier in Amsterdam. Vooral bij Jiskefet ging het soms razendsnel, want dan had je maar vier dagen de tijd om een decor te bedenken. In het begin van de week bedachten ze een scene en aan het einde van de week moest het decor klaar zijn. Dit was vaak tot laat in de nacht werken, maar wat wel leuk was, is dat ik zelf veel in kon vullen.”
Wat heeft jou naar Amsweer gebracht? “Op een gegeven moment heb je veel opdrachten en wordt je professioneel. Het atelier was te klein, vooral de smalle ingang en het laden en lossen met de steeds weer voorbij komende trams werd te lastig. We zochten een groot pand waar we wonen en werken konden combineren . Ook wilde we weg uit de stad en meer tuin. Tien jaar Amsterdam was leuk maar nu wilde we weg uit de anonimiteit. Amsterdammers zijn op zich heel tolerant, maar je weet niet wie je buurman is. Dat vind ik jammer. We hebben eigenlijk in heel Nederland gezocht naar geschikte woonruimte en uiteindelijk is het de vervallen boerderij op Amsweer geworden. Ik dacht dit moet je toch weer mooi maken! Wat zonde dat hij op instorten staat. In de grote schuur heb ik nu mijn werkplaats waar ik de decors kan bouwen. Af en toe kwamen de acteurs van Jiskefet wel eens een kijkje nemen op Amsweer, want die waren wel nieuwsgierig wat ik in Groningen deed.”En in hun kielzog mensen als Adriaan van Dis, Wim T.Schipper
Wat heb je nog meer gedaan naast Jiskefet? “Onder andere de decors gemaakt voor het programma Slot Rottenberg van Felix Rottenberg, Radio Bergeijk maar ook de decors voor Nova en Studio Sport. Gewerkt met Mathijs van Nieuwkerk, Paul Witteman, Mart Smeets , en vele andere. De laatste tijd werk ik in de regio. Nu ben ik onder andere bezig met de aankleding van het Veenkoloniaal Museum en een heel groot project in Brussel. Dit laatste project is een tentoonstelling over Sicco Mansholt. De vroegere Minister van landbouw uit Groningen. Het is mooi om met de geschiedeniskant bezig te zijn. Ik kijk heel veel naar mijn eigen omgeving en dit komt dan terug in mijn decors.”
Waarom ben je gestopt met het werk in Hilversum. “Ik vind het leuk om per project te werken en niet het hele jaar door. Jiskefet is gestopt op een gegeven moment en toen ben ik me gaan richten op opdrachten in de buurt. Ik hou er van me op een plan te richten en deze dan uit te voeren. Het is ook moeilijk voor kleine bedrijfjes om te produceren omdat de druk op de televisieprogramma’s tegenwoordig heel hoog is. Het bouwen van deze decors is best zwaar. Vaak moet het in vier dagen tijd klaar en dan maak je hele lange dagen. Ook het opbouwen en afbreken in Amsterdam was zwaar.
Wat gebeurt er met de decors als de programma’s of tentoonstellingen afgelopen zijn. “Bij de programma’s worden ze zo de container ingegooid, maar bij de tentoonstellingen hergebruik ik materialen. Wel grappig is dat ik mijn boerderij als inspiratiebron gebruik. De kolommen in het novadecor zijn te herlijden tot de stiepen in mijn schuur” Nieuwsgierig naar de decors van Jan Willem? Dan is een kijkje op www.amsweer.nl zeker de moeite waard |