Karin Haaima
Monday 21 September 2009

Karin.

Sinds enkele jaren heeft Karin Haaima een trimsalon aan de Weereweg. Veel mensen denken dat dit onder Tjuchem valt, maar het is toch echt nog Meedhuizen.
Op donderdagmorgen 27 augustus heb ik een afspraak met Karin om mijn hond te laten knippen. Ik vraag haar of ik haar mag interviewen tijdens het knippen. Normaal gesproken knipt ze niet waar de baasjes bij zijn, maar voor deze keer wil ze graag een uitzondering maken.

 

Als ik in de trimsalon zit vraag ik Karin waarom ze liever niet heeft dat de baasjes er bij zijn. Ze vertelt dat de honden hier heel onrustig van worden omdat ze denken dat hun baasje hun wel zal helpen en dat ze dan van de tafel mogen. Ik zit er nog geen vijf minuten en inderdaad mijn hond is zo onrustig als wat. Ik schenk mijn hond geen aandacht en na een tijdje wordt ze rustig. Volgens Karin heeft ze nu in de gaten dat ze van mij niks hoeft te verwachten en Karin kan haar gang gaan. Ik kijk eens in het rond en zie een tafel met allerlei “knipgereedschap” Tijdens het knippen/scheren stel ik Karin een aantal vragen.

Hoe ziet een behandeling er uit?
Karin: “ dit ligt aan het soort hond”. Sommige honden moeten alleen een geschoren worden, andere juist niet omdat ze hier alleen nog maar meer haar van krijgen, soms gaan ze alleen in bad of worden alleen de nagels geknipt. Met de ene hond ben ik ook langer bezig als met de andere. Dit kan verschillen van een uur tot drie uur. Het ligt natuurlijk aan het soort haar en de ook aan de grote van de hond.” De meeste behandelingen bestaan uit knippen/scheren, in bad, föhnen en tanden schoonmaken. Nagels knippen en tanden schoonmaken doe ik er standaard bij.”

Karin is al een tijdje bezig en mijn hond doet af en toe best vervelend. Ze begint te grommen en laat af en toe haar tanden zien op het moment dat Karin haar niet eens aanraakt. Als ik dit zie dan denk ik bij mezelf: zij liever als ik”. Zou ze nooit bang zijn?
Karin:”Het is op zich best zwaar werk en het is absoluut geen tutten met de honden. Sommige honden vinden het ook absoluut niet leuk en zijn heel wild. Ik spreek ze dan even heel streng toe en dan is het klaar. Als ze dan over een half jaar weer komen weten ze het nog en dan zijn ze rustiger. Dat lukt alleen als de baas van de hond er niet bij is. Soms moet ik ook wel een muilkorf gebruiken.”

Is het noodzakelijk dat een hond regelmatig geknipt moet worden?
Karin:” Dit is per ras verschillend. Als langharige honden niet vaak geknipt worden dan krijgen ze last van klitten en dat kan erg pijnlijk worden omdat dit kan gaan trekken. Het is naast het knippen ook belangrijk om de hond regelmatig goed te kammen. Dit blijkt in de praktijk vaak lastig omdat niet iedereen goed materiaal thuis heeft. Niet alle baasjes durven dit ook, maar als je er aan begint is het verstandig om te beginnen op de plek wat ze niet lekker vinden en daarna pas te beginnen met de plek die ze wel lekker vinden. Een hond heeft namelijk niet zo veel geduld en als ze weten dat ze nog wel op de lekkere plek gekamd worden kunnen ze het langer volhouden.”

Knip je alleen honden?
Karin:” Het meeste wat ik knip zijn honden, maar ik doe ook wel katten en langharige konijnen. Katten zijn alleen vaak wat meer gestrest. Als ze dat eenmaal zijn dan kun je wel stoppen, want katten worden dan niet meer rustig.”

Heb je ook een opleiding nodig om een trimsalon te kunnen beginnen?
Karin:” Ik heb de opleiding hondentrimster gevolgd in Barneveld. Deze duurde 14 maanden. Twee dagen in de week  liep ik stage en een keer in de veertien dagen ging ik naar school. Je leert daar niet alleen het knippen, scheren, kammen etc., maar ook hoe je vachtproblemen constateert en hoe je hierover advies kunt geven wat je er aan kunt doen. Dierenartsen weten vaak niets van vachtproblemen en sturen honden door naar trimsalons. Ik ben langer doorgegaan met mijn stage om genoeg ervaring op te doen voor een eigen trimsalon.”

Maak je ook honden klaar voor shows?
Karin: “Dat heb ik ooit wel gedaan, maar het is niet echt dankbaar werk. Als een hond dan uiteindelijk niet gewonnen heeft, heb ik het gedaan en dat is niet leuk werken.”

Hoe vaak ben je open?
Karin:”Ik werk in principe alleen op afspraak op de maandag en de vrijdag. Op dit moment zit ik nog in mijn zwangerschapsverlofperiode want ik ben net bevallen van zoon Thijs. Omdat de telefoon roodgloeiend stond ben ik maar weer begonnen. Vanaf 5 oktober begin ik ook weer bij Pegasus in Appingedam waar ik al een tijdje werk.”

We zijn inmiddels anderhalf uur verder en mijn hond ziet er weer schitterend uit. Ik heb er bij gezeten en toch begrijp ik niet hoe ze dit zo mooi voor elkaar krijgt
 
< Vorige   Volgende >