Schietvereniging Meedhuizen
Monday 25 June 2007

SchietverenigingNiet geschoten is altijd mis!

Schietvereniging Meedhuizen vierde december vorig jaar haar 25 jarig bestaan. De oprichters schieten nog steeds elke week op donderdagavond in de grote zaal van het cafe.

Met luchtdrukgeweren en een luchtdrukpistool wordt gericht op papieren schietschijfjes die met een handig systeem op 10 meter afstand worden geplaatst onder een lamp. Er heerst stilte en concentratie in de zaal. In deze sfeer lossen de schutters elk 15 schoten per avond. Eerst vijf om in te schieten en dan twee keer vijf voor het clubklassement. Aan het eind van het jaar wordt de naam van de “schutterskoning” of “koningin” bijgeschreven op het schuttersbord. Deze schuttersborden, de geweerkast (met slot!) en de bekerkast hangen aan de muur in de zaal van cafe Lanting.

SchietverenigingHein Hansen vertelt me dat in 1981 het idee ontstond om een schietclub te beginnen. De oprichters legden 100 gulden in en zo konden geweren met toebehoren en de zaalhuur opgebracht worden. Was er in de jaren daarna voldoende geld in kas dan werd er
een verloting gehouden en zo kreeg
iedereen na verloop van tijd zijn geld weer terug.
Nu draait de club op een contributie van 8 euro per persoon per maand. Hiermee kunnen de geweren en het pistool onderhouden worden, kogels en schietschijven gekocht en de zaalhuur betaald. Ieder jaar is er natuurlijk een barbecue en met Pasen wordt er echt op hazelnoten geschoten. Een keer per jaar gaan de leden naar de schietbaan om
kleiduiven te schieten. Daar wordt dan ook op de 300 meterbaan met “echte” geweren gewerkt.

Er zijn jaren geweest dat er wel dertig leden waren maar nu zijn het er tien. Nieuwe leden zijn dus van harte welkom. Op donderdagavond van half acht tot half elf kun je komen kijken en eens een keer een poging wagen. Je moet dan wel minstens 16 jaar zijn. Vrouwen zijn ook uitgenodigd want op dit moment is Frieda Bos de enige vrouw die lid is.

Zelf had ik de eer om met het geweer en het pistool te mogen schieten onder deskundige begeleiding van Hein Hansen. Het viel me niet tegen; tien meter is een behoorlijke afstand maar het bleek niet onmogelijk om dicht bij de roos uit te komen.

1 keer loste ik per ongeluk een schot, je moet het koppie er wel bij houden!

Foto boven: Frieda Bos
Foto links: Dhr. Telkamp
 
< Vorige   Volgende >