Familie Atzema
Monday 21 September 2009

AtzemaDoor Brenda Wildeman.

Op een vrijdagmorgen breng ik een bezoekje aan het nieuwe huis dat aan de Westerlaan 6  staat. Annegre Atzema doet de deur open samen met haar 3 jarige zoontje Davi. Ik kende Annegre al van de voetbal trainingen op maandagavond.. Binnen maak ik kennis met de 2e telg van de familie, Jordi van 11 maanden.
Als we plaats nemen aan de keukentafel komt ook de heer des huizes Jan Pieter binnen en er wordt koffie geschonken.


De eerste vraag “waar het gezin Atzema uit bestaat” is mij dus direct duidelijk. Jan Pieter en  Annegre  en hun 2 zoontjes Davi en Jordi.
Jan Pieter verteld dat hij is geboren in Weiwerd en daar bij zijn ouders op de boerderij woonde, na de lagere en middelbare landbouwschool te hebben gevolgd heeft hij het akkerbedrijf van zijn ouders uiteindelijk overgenomen. 

De akkers in het bezit van de familie liggen aan de westerlaan.
Annegre komt uit Nieuwe Pekela en is in 1999 gaan samen wonen met Jan Pieter.
De 60 hectare grond waren eigenlijk te weinig om van te kunnen leven en in verband met de kippen quotum eind jaren ‘90 heeft Jan Pieter besloten om vergunningen aan te vragen voor een slachtkuiken bedrijf en heeft hij allerlei cursussen gevolgd.
 In 2001 was er dan eindelijk de start van een nieuwe onderneming en werden de nieuwe schuren aan de Westerlaan in bezit genomen door 45.000 slachtkuikens.
De afstand Weiwerd – Westerlaan is klein, maar als je er vaak een keer ’s nachts uit moet omdat er een storing of iets dergelijks is in de kippenschuur dan wordt het toch een lastige afstand. Zo doende is er dan ook besloten om een bouwvergunning aan te vragen om bij de schuur en het land een woning te plaatsen.
In januari 2009 betrekt het gezin Atzema dan hun splinternieuwe onderkomen.
Het antwoord op de door mij te stellen vraag “waarom Meedhuizen” is dus  heel simpel. “Omdat daar het in bezit zijnde land ligt”.
Ondanks dat,  wonen ze er met heel veel plezier. Annegre benadrukt nog “alles is in de buurt en we wonen heerlijk vrij hier.”
Annegre verteld dat ze jaren bij  Mobacc in Veendam ( spuitbussen fabriek) heeft gewerkt maar dat dit op een gegeven moment niet meer te combineren was met hun eigen bedrijf en de kinderen. “Het wereldje werd wel klein, maar nu de oudste naar de peuterspeelzaal gaat en ik me bij het damesvoetbal heb gevoegd krijgen we toch wat meer kontakt met de mensen uit het dorp”.
Als ik vraag waarom Jan Pieter niet op voetbal zit en Annegre wel, begint hij te lachen.”Ik ben helemaal geen voetbal fan”. Maar als ik vraag of hij dan toch komt kijken als wij een keer een wedstrijd moeten spelen dan zegt hij volmondig ja.
Al met al een ondernemende familie die ik nog veel woonplezier in Meedhuizen wens
 
< Vorige   Volgende >