Familie Bruining
Monday 25 June 2007

Geefsweer,

BruiningMeedhuizen mag dan wel een klein dorp zijn, maar het heeft wel een heel groot grond-gebied. Ideweer, Geefsweer, Amsweer, Schaapbulten en Opmeeden. En hoewel Wilderhof onder een andere gemeente valt, beschouwen we dit buurtschap toch ook vaak als Meedhuizen.

We hebben het altijd wel over Meedhuizen, maar wat gebeurt er eigenlijk in de omstreken van Midhoezen. Om die vraag te beantwoorden laten we mensen uit deze omstreken aan het woord. In deze editie is dat de familie Bruining.

Sinds twee jaar woont de familie Bruining (bestaande uit Tonny en Luky, Roy en Ilse) op Geefsweer.

Ze zijn vanuit Lageland vertrok-ken naar Geefsweer.
Maar waarom?


Tonny:
Op een gegeven moment komt er een projectontwikkelaar bij ons langs in Lageland en vertelt ons dat ze plannen hebben om de nieuwbouwwijk Meerstad aan te leggen. In dat beeld pasten wij niet en ze wilden ons uitkopen. We hadden dus geen keus en moesten onze boerderij en melkveehouderijbedrijf verlaten, op zoek naar iets anders. We hebben overal gekeken, maar Geefsweer was voor ons de beste plek.

Waarom was dat de beste plek? Het ligt vlak bij de industrie van Delfzijl.

Luky:
We waren op zoek naar een zelfde soort bedrijf, het liefst in de buurt, een nieuwbouwlocatie en een aaneengesloten stuk grond. Op een gegeven moment kwam ik op internet de boerderij van Bruggers tegen. Dit was voor ons de meest geschikte locatie en van de industrie hebben we geen last. We vinden het hier heerlijk. Als het aan mij ligt gaan we hier nooit meer weg.

Jullie hebben dus een melkveehouderij. Doen jullie dat met zijn tweeën?

Luky:
Het is voor Tonny een fulltime baan en ik doe de boekhouding. Daarnaast houdt Tonny ook de dierenadministratie bij. We hebben wel af en toe hulp. De koeien gaan naar buiten als het land weer begaanbaar is. Dat is natuurlijk wel extra werk, maar de koeien hebben hier een luxe leventje.

koeienHoeveel koeien hebben jullie?

Tonny:
We hebben 130 koeien. 85 daarvan zijn melkkoeien en de rest is jongvee, wat nog melkkoe moet worden.

 

 

Hebben jullie geen last van de steeds scherpere regelgeving van de Europese Unie?

Tonny:
We hebben het bedrijf twee jaar geleden zo ingericht dat het aan de toekomstige eisen voldoet. Dus wat dat betreft hebben we er nog weinig last van.

Als ik nu zeg Geefsweer, wat zeggen jullie dan?

Luky:
Geefsweer is vrij rustig, maar dat vinden we heerlijk. Het contact met de buurt is niet erg intensief, maar als we elkaar nodig hebben dan kunnen we altijd bij elkaar terecht.

Voelen jullie je ook betrokken bij het dorp?

Luky:
De kinderen zitten in het dorp op school en Roy voetbalt bij Meedhuizen. We vinden dat het een zeer gezellig dorp is. We hebben alleen niet zoveel tijd om aan de activiteiten mee te doen, omdat we het erg druk hebben met het bedrijf.

Bedankt voor dit interview en hopelijk blijven jullie nog lang met plezier op Geefsweer wonen.

 
< Vorige   Volgende >