Je hoort ze wel, maar je ziet ze niet!
Saturday 22 December 2007

Duitse Herders

Kringgroep "De Eemsmond". 

Velen van ons zullen het wel kennen maar zijn er nog nooit geweest, anderen hebben er op school gezeten, en weer anderen komen er regelmatig met hun beste kameraad.
Tot het weekend van 14 Oktober jl. was ik er in ieder geval nog nooit geweest.
Mijn interesse werd gewekt door vlaggen en een rij met auto's. Aan een voorbijganger die richting de vlaggen loopt vraag ik wat er aan de hand is. 'Het “Nederlands Kampioenschap Behendigheid”  van de V.D.H. (de Vereniging van fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden) wordt hier gehouden.' zegt hij.
Een beetje verbaasd loop ik met de man mee, een NK hier in Meedhuizen, ik zal de aankondiging wel gemist hebben...

 

Duitse HerdersAangekomen bij kringgroep “De Eemsmond” zijn er veel mensen en honden op de been. Na een uitleg van het parcours door de wedstrijdleiding gaat de eerste deelnemer bij de start staan, de hond is bijna niet in bedwang te houden en staat te trillen van enthousiasme.
Op het startsein van het baasje sprint hij er dan ook vandoor, de herder heeft geen enkele moeite met de wip, geen problemen bij de slalom ook is het geen probleem om door een band heen te springen een tunnel door te kruipen of over een smal richeltje te lopen. Als buitenstaander lijkt het er vooral op dat het baasje het moeilijk heeft om de overenthousiaste hond rustig te houden. Bij de wip behoort de hond het zwarte gedeelte aan het begin en het einde van de plank aan te raken, slalom bestaat uit alle paaltjes en niet de eerste vierde zesd. De tunnel is het leukste wat er is, maarja, die  komt wel na die stomme brug. Leg dat maar eens uit aan een hond met een glimlach van oor tot oor. Elke verkeerd genomen hindernis is diskwalificatie, voor de hond en in de meeste gevallen ook voor het baasje is de pret er niet minder om.
Ik kom dhr. Ritsema tegen, hij is voorzitter van kringgroep “De Eemsmond”. Ik spreek met hem af dat ik woensdagavond tijdens de training even een praatje kom maken voor de Midhoester.

Die woensdag wordt ik ontvangen met koffie en een koekje in de kantine van de hondenclub.

'Een hele nette kantine, stond dit gebouwtje er altijd al?'
Ritsema: 'Vroeger zaten we in het piepkleine schuurtje hiernaast, begin jaren '80 konden we een gebouwtje opkopen en die hebben we toen geplaatst.'

'Hoelang bestaat kringgroep “De Eemsmond” ondertussen?'
Ritsema: 'Aan het begin van dit jaar hebben we ons veertig jarig jubileum gevierd een van de hoogte punten van dit jubileumjaar is toch wel het Nederland Kam- pioenschap Behendig-heid van de V.D.H.'

Hebben jullie al die jaren in Meedhuizen gezeten?'
Ritsema: 'Nee, we zijn begonnen in Appinge-dam tot ongeveer '74 toen moesten we daar weg. Een toenmalig lid Jan Baar had nog een stuk braakliggend terrein waar hij niks mee deed. Dit konden we toen voor een schappelijke prijs huren, een aantal jaren later ging hij naar Appingedam en hebben wij het kunnen kopen.'

'Tijdens het NK viel het mij op dat de honden dolenthousiast zijn, hoe kan dat?'
Ritsema: 'De honden worden van jongs af aan getraind met een balletje en brokjes. Dat balletje wordt op den duur alles voor hun en ze zijn bereid alles te doen om het te mogen vasthouden.'

Duitse HerdersAls je zelf eens wilt zien hoe ze trainen bij kringgroep “De Eemsmond” is een ieder altijd welkom op dinsdag- en woensdag avond en zondag morgen.
Voor meer informatie bezoek de website: www.kgdeeemsmond.nl
Behendigheid cursus Henk of Gea Qualm Tel. 050-3021818.

 
< Vorige   Volgende >